Tradičné makové rožky
24. 9. 2025
Sú nevšedné, lahodné a priamo sa vám rozplynú na jazyku.
Čo budete na rožky z maku potrebovať?
- 250 g hladká múka
- 100 g mak mletý
- 80 g cukru múčka
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
- 200 g masla
- 1 žĺtok
- Na obalenie: cukor múčka + vanilkový cukor
Postup:
- Múčkový cukor s hladkou múkou preosejte do misy, pridajte ostatné ingrediencie a vypracujte hladké cesto.
- Zabaľte ho do fólie a dajte na hodinku odpočinúť do chladničky.
- Potom odtrhávajte kúsky cesta a tvarujte z nich rovnako veľké rožky, ktoré naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vložte do rúry predhriatej na 160 °C a pečte zhruba 12-13 minút (záleží na rúre). Ešte teplé rožky obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Namiesto lekváru môžete skúsiť lineckú či nejakú pikantnú marmeládu. Griotku môžete nahradiť rumom (Tuzemákom). Miesto citrónovej polevy je skvelá aj čokoládová (ale stačí len počkať) alebo žĺtková. Pre ďalšie polevy sa inšpirujte v našom článku na polevy na vianočné cukrovinky.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta