Tradičné vianočné medovníky

24. 9. 2025

Dodržujete tradície? Potom by na vašom stole nemali chýbať tradičné voňavé medovníky v tvare stromčekov a anjelikov!

Ingrediencie

  • 150 g nesoleného masla, nakrájaného na kocky
  • ½ šálky (125 ml) zlatého sirupu
  • ½ šálky (110 g) hnedého cukru
  • 1 lyžička sódy
  • 3 šálky (450 g) hladkej múky
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • ½ lyžičky mletého klinčeka
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 vajce (ľahko rozšľahané)
  • cukrárske zdobenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si dva plechy vyložené papierom na pečenie.
  • Maslo, zlatý sirup a cukor dajte do hrnca a zahrievajte na stredný výkon.
  • Priveďte do varu a za stáleho miešania varte 3 minúty, kým sa cukor nerozpustí.
  • Odstráňte zmes z tepla a pridajte sódu. Premiešajte a odložte bokom.
  • Múku, zázvor, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a prášok do pečiva pridajte do maslovej zmesi.
  • Pridajte vajce a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Zmes preneste na ľahko pomúčený povrch a vytvorte hladké cesto.
  • Cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte z nich dva disky a každú polovicu zvlášť zabaľte do potravinovej fólie. Následne chlaďte 45 minút v chladničke, kým nebude cesto pevné.
  • Obe polovice cesta následne vyvaľkajte na asi 0,5 cm pláty a vykrojte požadované tvary.
  • Pečivo umiestnite na plechy s rozostupmi 3 cm a pečte po dobu 8 minút.
  • Následne nechajte vychladnúť a ozdobte pomocou cukrárskej posýpky alebo polevy podľa vlastnej fantázie.

Tradičné vianočné perníčky v tvare postavičiek a stromčekov, zdobené farebnou polevou.
zdroj: taste.com.au

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.7 / 5 (22 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *