Triky a rady na prípravu

24. 9. 2025

S vianočkou môžu byť spojené mnohé problémy, k najčastejším patrí, že málo vykysne, pri pečení praskne alebo sa zvezie k jednej strane. Či už budete vianočku zarábať ručne alebo s pomocou rozmanitých kuchynských nástrojov, oplatí sa preto poznať niekoľko trikov.

Niektoré z nich súvisia s použitými ingredienciami, iné s kysnutím cesta a ďalšie s pečením. Všetky ale môžu mať pomerne veľký vplyv na výsledok. Čo sa teda rozhodne oplatí o pečení vianočky vedieť?

Ingrediencie

  • Všetky použité suroviny by mali mať izbovú teplotu, pozor dajte napríklad na studené droždie a vajcia.
  • Pokiaľ používate v receptoch na vianočku mlieko, dajte pozor, aby nebolo príliš horúce, malo by byť len vlažné.
  • Rovnako rozpustené maslo nepridávajte do cesta horúce, nechajte ho vychladnúť.
  • Na vianočku sa najčastejšie používa múka hladká, ale je možné použiť aj polohrubú.
  • Sypké ingrediencie je vhodné pred použitím preosiať cez sito. Vianočka bude nadýchanejšia.
  • Pozor na chemicky ošetrené citróny, ich kôra nie je na konzumáciu vhodná.
  • Hrozienka do cesta pridávajte, až keď je z časti prehnetené, inak sa potrhajú.
zdroj: daskochrezept.de

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.6 / 5 (30 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *