Tvarohové rožky s lekvárom
24. 9. 2025
Jemné sladké pečivo, ktoré sa skvele hodí na raňajky aj desiatu. Okrem lekvárov ich môžete ľahko naplniť makom, jablkami či orechmi.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 125 g tvarohu
- 100 g masla
- 100 g slivkového lekváru
- 75 cukru
- 50 ml vlažného mlieka
- 2 vajcia + 1 žĺtok
- 25 g čerstvého droždia
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
- perlový cukor na ozdobu
Postup:
- Do misy nasypte múku a vanilkový cukor.
- Pridajte nakrájané a zmäknuté maslo, jedno vajce a žĺtok navyše, cukor a štipku soli.
- Začnite hniesť a postupne pridávajte droždie rozpustené vo vlažnom mlieku a tvaroh.
- Cesto dôkladne premiešajte a prepracujte.
- Následne nechajte cesto kysnúť v zakrytej mise, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Každú časť rozvaľkajte tak, aby ste vytvorili kruh s priemerom asi 40 cm.
- Kruh rozdeľte na 12 rovnakých trojuholníkov a potrite ich slivkovým lekvárom.
- Trojuholníky zrolujte.
- Rožky položte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite vajcom a posypte perlovým cukrom.
- Nechajte tvarohové rožky ešte 45 minút kysnúť.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10 minút.

Tvaroh môžete použiť ako ingredienciu nielen do rožkov, ale aj rozmanitých druhov tvarohových cukroviniek.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta