Vaječný koňak bez alkoholu
24. 9. 2025
Hustý a krémový nápoj s dokonalou jemnou chuťou a nádychom muškátového orieška. A navyše bez alkoholu, takže si na ňom môžu pochutnať aj vaše deti!
Ingrediencie:
- 6 žĺtkov
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 2 šálky mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup:
- Žĺtky a cukor vyšľahajte v mise do krémovej peny.
- V hrnci na strednom ohni zmiešajte smotanu, mlieko, muškátový oriešok a soľ.
- Za stáleho miešania priveďte do varu.
- Pridajte polievkovú lyžicu horúceho mlieka do vaječnej zmesi a intenzívne šľahajte.
- Postup opakujte.
- Akonáhle sa k vajciam pridá väčšina horúceho mlieka, vlejte zmes späť do hrnca na sporáku.
- Niekoľko minút šľahajte, kým zmes mierne nezhustne.
- Odstavte z ohňa a vmiešajte vanilku.
- Vaječný koňak prelejte cez jemné sitko do sklenenej fľaše a dôkladne zatvorte.
- Uložte do chladničky. Nemusíte sa obávať, že váš vaječný koňak nie je úplne hustý, k ďalšiemu zhustnutiu totiž prirodzene dôjde pri ochladzovaní.
Podávajte posypané škoricou alebo muškátovým orieškom, prípadne tiež s čerstvou šľahačkou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta