Vegetariánska vianočná polievka s hráškom a hubami
24. 9. 2025
Zaujíma vás, ako chutí hrachovka bez tradičnej šunky? Vyskúšajte túto obľúbenú vegetariánsku verziu s „hubovou slaninou“.
Ingrediencie
- 2 šálky sušeného zeleného deleného hrášku
- 1 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 a 1/2 šálky mrkvy nakrájanej na kocky
- 1 a 1/2 šálky stopkatého zeleru nakrájaného na kocky
- 1 šálka zemiakov nakrájaných na kocky
- 7 šálok zeleninového vývaru
- 3-4 čajové lyžičky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 šálka čerstvého špenátu
- 1/3 šálky čerstvej petržlenovej vňate
- 2 PL čerstvého kôpru
- soľ a korenie podľa chuti
Hubová „slanina“
- 200 g šampiňónov alebo lesných húb
- 2 PL olivového oleja
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky sójovej omáčky
- 1/2 čajovej lyžičky údenej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Hrášok preberte, prepláchnite v studenej vode, prípadne môžete cez noc namočiť.
- V hrnci rozohrejte olivový olej.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju 5-7 minút.
- Pridajte prelisovaný cesnak a za občasného miešania varte ešte 2-3 minúty.
- Následne prisypte zeler, mrkvu a zemiaky.
- Premiešajte, dochuťte soľou a čiernym korením, niekoľko minút varte.
- Pridajte prepláchnutý hrášok a vývar a priveďte do varu.
- Znížte teplotu, priklopte pokrievkou a varte približne 30 minút.
- Zatiaľ čo sa vianočná hrachová polievka varí, pridajte do panvice na strednom ohni olivový olej.
- Po zahriatí pridajte na plátky nakrájané huby, premiešajte a 5-6 minút restujte.
- V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, údenú papriku, korenie a soľ.
- Zmes nalejte na huby a za častého miešania varte, kým huby ľahko nezhnednú.
- Vypnite oheň a dajte bokom, než dokončíte zvyšok polievky.
- Keď je hrášok takmer mäkký, pridajte petržlenovú vňať a kôpor a varte ďalších 5 minút.
- Potom rozmixujte štyri šálky vianočnej hrachovej polievky s citrónovou šťavou a špenátom.
- Rozmixovanú polievku vlejte späť do hrnca a dobre premiešajte.
Okrem „hubovej slaniny“ môžete túto polievku ozdobiť tiež malým množstvom vegánskej kyslej smotany, jogurtu alebo kokosového krému a posypať čerstvým nasekaným kôprom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta