Vegetariánska vianočná polievka s hráškom a hubami

24. 9. 2025

Zaujíma vás, ako chutí hrachovka bez tradičnej šunky? Vyskúšajte túto obľúbenú vegetariánsku verziu s „hubovou slaninou“.

Ingrediencie

  • 2 šálky sušeného zeleného deleného hrášku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 a 1/2 šálky mrkvy nakrájanej na kocky
  • 1 a 1/2 šálky stopkatého zeleru nakrájaného na kocky
  • 1 šálka zemiakov nakrájaných na kocky
  • 7 šálok zeleninového vývaru
  • 3-4 čajové lyžičky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 šálka čerstvého špenátu
  • 1/3 šálky čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 PL čerstvého kôpru
  • soľ a korenie podľa chuti

Hubová „slanina“

  • 200 g šampiňónov alebo lesných húb
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky sójovej omáčky
  • 1/2 čajovej lyžičky údenej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Hrášok preberte, prepláchnite v studenej vode, prípadne môžete cez noc namočiť.
  2. V hrnci rozohrejte olivový olej.
  3. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju 5-7 minút.
  4. Pridajte prelisovaný cesnak a za občasného miešania varte ešte 2-3 minúty.
  5. Následne prisypte zeler, mrkvu a zemiaky.
  6. Premiešajte, dochuťte soľou a čiernym korením, niekoľko minút varte.
  7. Pridajte prepláchnutý hrášok a vývar a priveďte do varu.
  8. Znížte teplotu, priklopte pokrievkou a varte približne 30 minút.
  9. Zatiaľ čo sa vianočná hrachová polievka varí, pridajte do panvice na strednom ohni olivový olej.
  10. Po zahriatí pridajte na plátky nakrájané huby, premiešajte a 5-6 minút restujte.
  11. V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, údenú papriku, korenie a soľ.
  12. Zmes nalejte na huby a za častého miešania varte, kým huby ľahko nezhnednú.
  13. Vypnite oheň a dajte bokom, než dokončíte zvyšok polievky.
  14. Keď je hrášok takmer mäkký, pridajte petržlenovú vňať a kôpor a varte ďalších 5 minút.
  15. Potom rozmixujte štyri šálky vianočnej hrachovej polievky s citrónovou šťavou a špenátom.
  16. Rozmixovanú polievku vlejte späť do hrnca a dobre premiešajte.

Okrem „hubovej slaniny“ môžete túto polievku ozdobiť tiež malým množstvom vegánskej kyslej smotany, jogurtu alebo kokosového krému a posypať čerstvým nasekaným kôprom.

zdroj: crowdedkitchen.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.6 / 5 (16 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *