Vianočná piškótová roláda s jahodami
24. 9. 2025
Či už ako špeciálny dezert, narodeninovú tortu alebo ako súčasť pohostenia na Štedrý deň, táto krásna sladká čokoládová roláda z piškót na vašich hostí určite urobí dojem. Nebudete veriť, aké ľahké je ju upiecť.
Čo budeme potrebovať
- 5 bielkov
- 140 g práškového cukru
- 2 lyžičky kukuričnej múky
- 1 lyžica kakaa
- 600 ml hustej smotany
- 1 vanilkový struk
- 1 lyžica práškového cukru
- 250 g jahôd
Postup
- Rúru predhrejte na 150 °C.
- Do veľkého plechu na pečenie položte list papiera na pečenie.
- Vyšľahajte bielky, kým sa nevytvoria mäkké špičky.
- Postupne prisypávajte práškový cukor.
- Kukuričnú múku a kakao preosejte a opatrne vmiešajte do bielkov.
- Zmes vyklopte na pripravený pekáč a pomocou stierky ju rovnomerne rozprestrite.
- Pečte 1 hodinu.
- Vyberte a nechajte vychladnúť.
- Smotanu ušľahajte s vanilkou a práškovým cukrom.
- Trochu šľahačky si dajte bokom na neskoršie zdobenie.
- Jahody nakrájajte na štvrtiny, hrsť dajte bokom.
- Premiešajte so šľahačkou.
- Upečené cesto na roládu otočte tak, aby strana, ktorá bola v rúre hore bola naspodku.
- Opatrne zlúpnite z papiera.
- Na cesto rozotrite smotanovú náplň s jahodami.
- Roládu opatrne zrolujte.
- Potrite zvyšnou šľahačkou, ozdobte jahodami a posypte práškovým cukrom.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta