Vianočné bezé roláda
24. 9. 2025
Máte v chladničke prebytok bielkov? Neviete, ako ich využiť? Potom vyskúšajte túto lahodnú roládu z vaječných bielkov! Krásne vyzerá, luxusne chutí a navyše je jednoduchá na prípravu.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 300 g bielkov (cca z 8 vajíčok)
- 200 g kryštálového cukru
- 100 g hladkej múky
- 50 g mletých lieskových orieškov
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- práškový cukor podľa chuti
Na dokončenie:
- džem z lesných plodov
Postup
- Bielky vyšľahajte spolu s cukrom do hustého, lesklého snehu.
- Do vyšľahaného snehu vmiešajte múku zmiešanú s mletými orieškami.
- Dno veľkého plechu s vyšším okrajom vysteľte papierom na pečenie, potrite ho rozpusteným maslom a jemne posypte hrubou múkou.
- Cesto rozotrite na plech buď cukrárskou špachtľou alebo dlhým nožom rovnomerne až k okrajom plechu.
- Pečte v vyhriatej rúre na 200 stupňov 10 minút.
- Po upečení opatrne vyklopte cesto na čistý papier na pečenie a stiahnite z neho papier, na ktorom ste cesto piekli.
- Cesto spolu s papierom na pečenie jemne zarolujte a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte krém.
- Vyšľahanú šľahačku jemne vmiešajte do mascarpone a podľa chuti doslaďte (ale nie je to nutné).
- Vychladnutú roládu opatrne odrolujte, natrite džemom a krémom a opäť zrolujte.
- Roládu podávajte dobre vychladenú.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta