Vianočné francúzske poleno Bûche de Noël

24. 9. 2025

Toto je čokoládová vianočná roláda pôvodom z Francúzska. Je plná čokolády a sladkej šľahačky! Raz zahryznete a neodoláte.

Čo budeme potrebovať

  • 70 g krupicového cukru
  • 30 g hladkej múky
  • 35 g kakaa
  • 2/3 lyžičky prášku na pečenie
  • štipka soli
  • 280 ml šľahačky
  • 120 g horkej čokolády
  • 2/3 lyžičky vanilkového extraktu
  • 30 g masla
  • 80 g práškového cukru

Postup

  • Vyšľahajte bielky.
  • Vedľa vyšľahajte žĺtky a práškový cukor.
  • K žĺtkom pridajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva a soľ.
  • Do žĺtkovej zmesi pridajte 1 veľký kopček vyšľahaných bielkov a miešajte.
  • Vmiešajte zvyšok bielkov.
  • Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 7 minút v rúre predhriatej na 220 °C.
  • Čistú suchú utierku výdatne posypte práškovým cukrom.
  • Upečené cesto preložte na utierku a odoberte papier.
  • Zrolujte a nechajte úplne vychladnúť.
  • Zohrejte 200 ml smotany.
  • V samostatnej miske zmiešajte čokoládu, vanilkový extrakt a maslo.
  • Zalejeme teplou smotanou. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie neroztopia a nespoja.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Zostávajúcu smotanu vyšľahajte s práškovým cukrom.
  • Cesto rozviňte a potrite šľahačkou a potom znova zrolujte.
  • Vianočnú roládu potrite čokoládovou polevou.
Zdroj: nirvanacakery.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.2 / 5 (17 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *