Vianočné francúzske poleno Bûche de Noël
24. 9. 2025
Toto je čokoládová vianočná roláda pôvodom z Francúzska. Je plná čokolády a sladkej šľahačky! Raz zahryznete a neodoláte.
Čo budeme potrebovať
- 70 g krupicového cukru
- 30 g hladkej múky
- 35 g kakaa
- 2/3 lyžičky prášku na pečenie
- štipka soli
- 280 ml šľahačky
- 120 g horkej čokolády
- 2/3 lyžičky vanilkového extraktu
- 30 g masla
- 80 g práškového cukru
Postup
- Vyšľahajte bielky.
- Vedľa vyšľahajte žĺtky a práškový cukor.
- K žĺtkom pridajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva a soľ.
- Do žĺtkovej zmesi pridajte 1 veľký kopček vyšľahaných bielkov a miešajte.
- Vmiešajte zvyšok bielkov.
- Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 7 minút v rúre predhriatej na 220 °C.
- Čistú suchú utierku výdatne posypte práškovým cukrom.
- Upečené cesto preložte na utierku a odoberte papier.
- Zrolujte a nechajte úplne vychladnúť.
- Zohrejte 200 ml smotany.
- V samostatnej miske zmiešajte čokoládu, vanilkový extrakt a maslo.
- Zalejeme teplou smotanou. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie neroztopia a nespoja.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Zostávajúcu smotanu vyšľahajte s práškovým cukrom.
- Cesto rozviňte a potrite šľahačkou a potom znova zrolujte.
- Vianočnú roládu potrite čokoládovou polevou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta