Vianočné mätové makrónky
24. 9. 2025
Sviatočné červené makrónky plnené lahodným maslovým krémom s chuťou mäty a ozdobené polevou z bielej čokolády sú krásne jemné a rozplývajú sa v ústach. Ich príprava síce nie je úplne jednoduchá, ale za ten božský výsledok to stojí.
Čo budete potrebovať
Na škrupiny:
- 140 g jemnej mandľovej múky
- 120 g práškového cukru
- 100 g vaječných bielkov (asi 3 veľké bielky) izbovej teploty
- 110 g extra jemného práškového cukru
- 1-2 lyžičky červeného gélového potravinárskeho farbiva
Na ozdobu:
- 110 g bielej čokolády, rozpustené
- 3-4 lyžice drvených lízaniek candy cane (ak zoženiete – ideálne s mätovou príchuťou, prípadne použite dozdobenie podľa vlastnej voľby)
Na maslový krém:
- 115 g masla, zmäkčeného
- 240 g práškového cukru
- 1 lyžička mätového extraktu
Postup
Škrupiny:
- Vyložte si plech alebo 2 silikónovou pečúcou podložkou.
- Do veľkej misky preosejte pomocou jemného sita mandľovú múku.
- Všetkých veľkých kusov múky sa zbavte.
- To isté urobte s práškovým cukrom.
- Múku s cukrom šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Dajte bokom.
- Do misy stolného mixéra dajte vaječné bielky a pomocou nástavca na šľahanie šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nezačnú tvoriť mäkké vrcholy (cca 2 minúty).
- Pridajte extra jemný cukor a zvýšte rýchlosť na strednú.
- Akonáhle sa začnú tvoriť o niečo tuhšie špičky, zvýšte rýchlosť na vysokú.
- Šľahajte na maximum, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy, asi 2 minúty.
- Pridajte červené potravinárske farbivo a šľahajte, kým sa nezapracuje.
- Vyberte misu zo stolného mixéra a navrch položte sitko.
- Suchú zmes nasypte do sita a suché ingrediencie preosejte do pusiniek.
- Pomocou gumovej stierky vmiešajte suché ingrediencie do pusiniek.
- Dávajte pozor, aby ste pusinky nepremiešali a nevyfúkli.
- Cesto je pripravené na použitie, keď zriedi tak, že s ním stierkou bude možné vykresliť osmičku.
- Pridajte cesto do zdobiaceho vrecka so strednou až veľkou guľatou špičkou (ideálne 1 cm).
- Na pripravený plech tvorte 2,5 – 4 cm malé kolieska cesta.
- Potom, čo si pripravíte všetky kolieska, jemne niekoľkokrát poklepte plechom o pult, aby ste z makrónok odstránili prípadné vzduchové bubliny.
- Pokiaľ nejaké vzduchové bubliny stále zostávajú, jemne ich prepichajte pomocou špáradla.
- Predhrejte rúru na 150°C.
- Zatiaľ čo sa rúra predohrieva, nechajte makrónky odležať.
- Dôležité je, aby sa na nich vytvorila taká šupka, čo môže trvať od niekoľkých minút do hodiny.
- Makrónky sú pripravené na pečenie, keď sa ich ľahko dotknete a cesto sa vám nebude lepiť na prst.
- Pečte 15-20 minút.
- Po 15 minútach ich skontrolujte a pokiaľ nie sú hotové, pokračujte v pečení, ale kontrolujte ich už každú minútu.
- Makrónky sú hotové, keď sú vršky pevné a netrasú sa.
- Než makrónky zložíte zo silikónovej podložky, nechajte ich úplne vychladnúť.
Zdobenie:
- Rozpustite bielu čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre.
- Vršky polovice makrónok ponorte do rozpustenej bielej čokolády a posypte drvenými lízankami, ak máte.
- Dajte do chladničky stuhnúť.
- Pripravte si krém.
- Pridajte maslo do stolného mixéra vybaveného nástavcom na šľahanie.
- Šľahajte na maximum, kým maslo nezdvojnásobí svoj objem a nebude vyzerať ľahko a nadýchane.
- Zapnite mixér na minimum a pomaly pridávajte práškový cukor.
- Šľahajte, kým sa úplne nezapracuje, potom pridajte mätový extrakt.
- Šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Vložte maslový krém do zdobiaceho vrecka s 1 cm guľatou špičkou.
- Naneste maslový krém na spodné polovice škrupín (neozdobených) a priklopte ozdobenými vrškami.
- Dajte cez noc do chladničky,
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na snehové pečivo , ktorými potešíte nielen seba, ale aj svoju rodinu a návštevy.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta