Vianočné perníčky

24. 9. 2025

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na obľúbené korenené perníčky. Ozdobte si ich buď polevou či rôznymi posypkami alebo inými dekoráciami. Je možné sa s nimi skvele vyhrať, čo ocenia aj vaše deti!

Čo budete potrebovať

  • 3 a 1/4 šálok hladkej múky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 3/4 lyžičky jedlej sódy
  • 3/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3/4 šálky masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1/2 šálky trstinovej melasy
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • kôra z jedného malého pomaranča (voliteľne)

Na polevu:

  • 2 šálky práškového cukru
  • 2–3 lyžice mlieka
  • 1/4 lyžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Vo veľkej mise prešľahajte múku, škoricu, zázvor, jedlú sódu, klinčeky, soľ a muškátový oriešok.
  • V elektrickom stolnom mixéri s lopatkovým nástavcom (alebo môžete použiť ručný mixér a samostatnú veľkú mixovaciu nádobu) šľahajte maslo s cukrom po dobu 2 minút pri stredne vysokej rýchlosti, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  • Pridajte vajcia, melasu a vanilku a šľahajte na strednú rýchlosť, kým sa všetko nespojí.
  • Znížte rýchlosť mixéra na nízku a postupne pridávajte múčnu zmes, kým sa nezapracuje.
  • Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti az každej vytvarujte guľu.
  • Potom jemne rukami sploštite každú guľu do 2,5 cm hrubého disku, pevne zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky asi na 1 hodinu, alebo kým cesto nevychladne, ale bude stále trochu pružné.
  • Akonáhle budete pripravení piecť, zohrejte rúru na 175 ° C a vyložte plech papierom na pečenie.
  • Dajte bokom.
  • Cesto rovnomerne vyvaľkajte poumúčeným valčekom na hrúbku cca 0,3 cm.
  • Potom pomocou svojich obľúbených vykrajovačov na pečivo vykrajujte požadované tvary.
  • Preložte na plechy vyložené papierom na pečenie.
  • Pečte 8 až 10 minút, alebo kým nebudú perníčky po okrajoch a navrchu chrumkavé.
  • Vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť, potom preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  • Akonáhle budú mať perníčky izbovú teplotu, môžete ich ľubovoľne ozdobiť polevou.
  • Všetky ingrediencie na polevu vyšľahajte v mise do hladka.
  • Pokiaľ je poleva príliš riedka, pridajte ešte trochu práškového cukru.
  • Pokiaľ je príliš hustá, pridajte trochu mlieka.
  • Polevu dajte do cukrárskeho vrecka a zdobte perníčky.
  • Užite si to!
Perníčky rôznych tvarov ozdobené polevou.
www.gimmesomeoven.com

Máme pre vás aj výborné recepty na obľúbené perníčky z Norimbergu . Vyberte si ten, ktorým tento rok ohromíte!

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.3 / 5 (44 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *