Vianočné perníčky
24. 9. 2025
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na obľúbené korenené perníčky. Ozdobte si ich buď polevou či rôznymi posypkami alebo inými dekoráciami. Je možné sa s nimi skvele vyhrať, čo ocenia aj vaše deti!
Čo budete potrebovať
- 3 a 1/4 šálok hladkej múky
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 3/4 lyžičky jedlej sódy
- 3/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky soli
- 3/4 šálky masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1 veľké vajcia
- 1/2 šálky trstinovej melasy
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- kôra z jedného malého pomaranča (voliteľne)
Na polevu:
- 2 šálky práškového cukru
- 2–3 lyžice mlieka
- 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, škoricu, zázvor, jedlú sódu, klinčeky, soľ a muškátový oriešok.
- V elektrickom stolnom mixéri s lopatkovým nástavcom (alebo môžete použiť ručný mixér a samostatnú veľkú mixovaciu nádobu) šľahajte maslo s cukrom po dobu 2 minút pri stredne vysokej rýchlosti, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, melasu a vanilku a šľahajte na strednú rýchlosť, kým sa všetko nespojí.
- Znížte rýchlosť mixéra na nízku a postupne pridávajte múčnu zmes, kým sa nezapracuje.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti az každej vytvarujte guľu.
- Potom jemne rukami sploštite každú guľu do 2,5 cm hrubého disku, pevne zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky asi na 1 hodinu, alebo kým cesto nevychladne, ale bude stále trochu pružné.
- Akonáhle budete pripravení piecť, zohrejte rúru na 175 ° C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Dajte bokom.
- Cesto rovnomerne vyvaľkajte poumúčeným valčekom na hrúbku cca 0,3 cm.
- Potom pomocou svojich obľúbených vykrajovačov na pečivo vykrajujte požadované tvary.
- Preložte na plechy vyložené papierom na pečenie.
- Pečte 8 až 10 minút, alebo kým nebudú perníčky po okrajoch a navrchu chrumkavé.
- Vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť, potom preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Akonáhle budú mať perníčky izbovú teplotu, môžete ich ľubovoľne ozdobiť polevou.
- Všetky ingrediencie na polevu vyšľahajte v mise do hladka.
- Pokiaľ je poleva príliš riedka, pridajte ešte trochu práškového cukru.
- Pokiaľ je príliš hustá, pridajte trochu mlieka.
- Polevu dajte do cukrárskeho vrecka a zdobte perníčky.
- Užite si to!

Máme pre vás aj výborné recepty na obľúbené perníčky z Norimbergu . Vyberte si ten, ktorým tento rok ohromíte!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta