Vianočné plnené orechy
24. 9. 2025
Ak počas vianočných sviatkov nepečiete zlepované alebo ak chcete plnené orechy, potom to nie sú tie pravé Vianoce.
Zlepované orechy sú priamo božskou manou a akonáhle ich raz ochutnáte, nikdy nebudete mať dosť.
Odporúčame upiecť hneď niekoľko dávok, aby ste potom mali vôbec čo servírovať na Štedrý deň.
Čo budeme na zlepované orechy potrebovať?
- 300 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 230 g masla
- 1 žĺtok
- štipka mletej škorice
Postup:
- Hladkú múku s práškovým cukrom preosejeme do misy, pridáme mleté vlašské orechy, mletú škoricu, na kocky nakrájané maslo, žĺtok a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 3 až 4 hodiny oddýchnuť.
- Medzitým si pripravíme formičky, do ktorých budeme cesto dávať. Odpočaté cesto vyberieme a do každej formičky vtlačíme kúsok cesta. Stačí len malý, pretože cesto musíme do formičky natlačiť tak, aby zaplnilo celý priestor, ale zároveň sa vytvorila jamka, ktorú potom budeme po upečení plniť náplňou.
- Vzhľadom na to, že maslové cesto sa dá ľahko vyklopiť, nie je nutné formičky vymazávať. Avšak ak máte novo zakúpené a nemáte istotu s vyklápaním, môžete ich pokojne zľahka maznúť.
- Akonáhle máme formičky naplnené, naukladáme ich na plech a vložíme do rúry predhriatej na 165 °C.
- Pečieme zhruba 10 minút, záleží samozrejme na type rúry. Orechy ihneď po upečení veľmi opatrne vyklepneme z formičiek a necháme vychladnúť. Jedna dávka by mala vystačiť zhruba na 74 až 80 polovičiek orechov.

Spodky pusiniek môžete namočiť do čokoládovej polevy, chutia potom ešte lepšie.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta