Vianočné pomarančové popraskané sušienky
24. 9. 2025
Tieto sviatočné crinkles sú plné chuti pomarančov a môžete si ich jednoducho pripraviť úplne kedykoľvek, nielen počas vianočných sviatkov.
Čo budete potrebovať
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 šálky zmäknutého masla
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- 1 lyžica pomarančovej šťavy
- 1/2 šálky práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- V strednej mise zmiešajte múku, soľ, prášok do pečiva a jedlú sódu.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej mise stolného mixéra šľahajte maslo a cukor na stredne vysokú rýchlosť, pokiaľ nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes, asi 4–5 minút.
- Stlmte mixér na minimum a pridajte vanilkový extrakt, vajcia, pomarančovú kôru a pomarančovú šťavu.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí, a potom na minútku zvýšte rýchlosť na stredne vysokú.
- Oškriabte steny misy a stlmte opäť mixér na minimum.
- Pomaly pridávajte múčnu zmes a miešajte, kým sa nezapracuje.
- Do malej misky dajte práškový cukor.
- Odmerajte vrchovatú lyžičku cesta a vyvaľkajte ju do gule, ktorú obaľte v práškovom cukre.
- Položte na plech a opakujte so zvyšným cestom.
- Pečte 10–14 minút, alebo kým nezačnú spodky sušienok ľahko hnednúť a sušienky nie sú popraskané.
- Vyberte z rúry a nechajte niekoľko minút chladiť na plechu.
- Potom presuňte na chladiacu mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Dobrú chuť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta