Vianočné pusinky s lieskovými orechmi
24. 9. 2025
Snehové pusinky z bielkov sú samy o sebe dosť sladké. Pokiaľ k nim však pridáte lieskové orechy, nielen že im dodajú príjemnú orieškovú chuť, ale aj o niečo zníži ich sladkosť. Navyše sú božsky chrumkavé!
Čo budete potrebovať:
- 4 bielky
- 1 šálka cukru
- 1/8 lyžičky soli
- 1 šálka ľahko opražených lieskových orechov, nahrubo nasekaných + 1/4 šálky ľahko opražených nasekaných lieskových orieškov (na posypanie každej pusinky)
Postup:
- Zadnú stranu plechu s rozmermi 30 x 45 cm vyložte papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 110 stupňov Celzia a rošt dajte doprostred.
- Do dôkladne vyčistenej misky dajte vaječné bielky a uistite sa, že sa do nich nedostalo ani trochu žĺtka.
- Do tekutého bielka pridajte 1 šálku cukru a štipku soli a šľahajte na vysoké otáčky asi 15 minút.
- Pokiaľ používate ručný mixér, môže to trvať o 5-10 minút dlhšie.
- Akonáhle začnete bielky šľahať, budú veľmi husté a tekuté, ale ako budete pokračovať v šľahaní, budú bielky pomaly nadobúdať na objeme a začnú byť lesklé a perleťové.
- Nasekajte nahrubo 1 šálku lieskových orechov.
- Pokiaľ plánujete pusinky dávať do zdobiaceho vrecka so špičkou, budete musieť orechy nasekať veľmi jemne, aby špičku neupchali.
- Do vyšľahaných bielkov pridajte nasekané kúsky lieskových orieškov.
- Opatrne zapracujte lieskové orechy do bielkov s minimálnym počtom ťahov.
- Pripravte si zdobiace vrecko s veľkou špičkou „open star“.
- Vrecko naplňte lieskovoorieškovými pusinkami.
- Na papier na pečenie nanášajte pusinky vo vzdialenosti od seba cca 2,5 – 4 cm, prípadne namiesto zdobiaceho vrecka môžete použiť dve lyžice.
- Voliteľne môžete pusinky posypať ďalšími nasekanými lieskovými orieškami.
- Pečte v predhriatej rúre 2 hodiny.
- Ak chcete skontrolovať, či sú pusinky hotové, vyberte jednu pusinku a rozlomte ju napoly.
- Nechajte vychladnúť a skontrolujte stred.
- Pokiaľ je stred suchý, sú pusinky hotové.
- Vypnite rúru a nechajte dvierka rúry pootvorené vložením varešky do škáry.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Dobrú chuť!

Chcete aj ďalšie recepty na krehké vianočné pusinky so škoricou ? Vyberte si napríklad variant plnený jablčným snehom alebo s praženými lieskovými orieškami!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta