Vianočné rohlíčky s orechovou náplňou

24. 9. 2025

Nie, nie toto nie sú tradičné svätomartinské rohlíčky, ale sú rovnako skvelé! Jedná sa o dokonalé maďarské vianočné pečivo z vlašských orechov so sladkou náplňou vo vnútri lahodného cesta! Posypané práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom!

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 160 g kyslej smotany
  • štipka soli

Na náplň

  • 60 ml plnotučného mlieka
  • 60 g práškového cukru
  • 150 g jemne mletých vlašských orechov
  • citrónová kôra z polovice citróna
  • 180 g práškového cukru zmiešaného s vanilkovým cukrom (na posyp)

Postup

  • Vo veľkej mise premiešajte múku, štipku soli s nakrájaným maslom, kým nebude zmes drobivá.
  • Pridajte jednu lyžičku citrónovej kôry a kyslú smotanu a hneťte, kým sa nespoja v pekné mäkké cesto.
  • Zakryte cesto plastovým obalom a nechajte 20 minút odpočívať.
  • V hrnci priveďte do varu mlieko, pridajte práškový cukor, orechy a kôru z polovice citróna, dobre premiešajte.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  • Na pomúčenom povrchu cesto rozvaľkajte.
  • Vykrajovačom na pečivo s priemerom 7 cm vykrájajte kolieska.
  • Na každé koliesko dajte jednu lyžičku orechovej náplne.
  • Jemne zrolujte a vytvarujte tvar polmesiaca (rohlíčka)
  • Pečte asi 25 minút.
  • Aj hneď po upečení ich obaľte v zmesi cukrov.
Cukrom posypané rožky naplnené orechovou náplňou.
Zdroj: budapestcookingclass.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.8 / 5 (44 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *