Vianočné rohlíčky s orechovou náplňou
24. 9. 2025
Nie, nie toto nie sú tradičné svätomartinské rohlíčky, ale sú rovnako skvelé! Jedná sa o dokonalé maďarské vianočné pečivo z vlašských orechov so sladkou náplňou vo vnútri lahodného cesta! Posypané práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 200 g hladkej múky
- 125 g masla
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 160 g kyslej smotany
- štipka soli
Na náplň
- 60 ml plnotučného mlieka
- 60 g práškového cukru
- 150 g jemne mletých vlašských orechov
- citrónová kôra z polovice citróna
- 180 g práškového cukru zmiešaného s vanilkovým cukrom (na posyp)
Postup
- Vo veľkej mise premiešajte múku, štipku soli s nakrájaným maslom, kým nebude zmes drobivá.
- Pridajte jednu lyžičku citrónovej kôry a kyslú smotanu a hneťte, kým sa nespoja v pekné mäkké cesto.
- Zakryte cesto plastovým obalom a nechajte 20 minút odpočívať.
- V hrnci priveďte do varu mlieko, pridajte práškový cukor, orechy a kôru z polovice citróna, dobre premiešajte.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Na pomúčenom povrchu cesto rozvaľkajte.
- Vykrajovačom na pečivo s priemerom 7 cm vykrájajte kolieska.
- Na každé koliesko dajte jednu lyžičku orechovej náplne.
- Jemne zrolujte a vytvarujte tvar polmesiaca (rohlíčka)
- Pečte asi 25 minút.
- Aj hneď po upečení ich obaľte v zmesi cukrov.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta