Tradičná vianočná štôlňa v 8 skvelých receptoch: inšpirujte sa!

9. 11. 2023

Co se v článku dozvíte?

Vedeli ste, že vianočná štôlňa by sa mala začať pripravovať už 3 týždne pred Vianocami?

Vďaka tejto dobe sa tak lepšie rozvinie jej chuť a stane sa delikatesou na vašom vianočnom stole.

Nalákali sme vás na túto pochúťku?

Inšpirujte sa niektorým z našich receptov!

Čím sa pri pečení riadiť?

Droždie

  • Najlepšie vianočné štôlne sú tie, ktoré sú pečené pomocou kvasníc.
  • Vďaka kvalitným kvasniciam sa cesto za krátku dobu zdvojnásobí a zvláčni a vy tak môžete vyrobiť skvelé kysnuté vianočné pečivo.
  • Okrem toho – kvasnice dodávajú štôlni vôňu, ktorá je pre ňu typická.

Múka

  • Múka má rozhodujúci vplyv na úspech a chuť nielen vianočnej štôlne, ale ovplyvní aj všetky vianočné recepty.
  • Na pečenie vyberajte múku skôr ražnú typu 930 a pšeničnú múku typu 530.
  • Tieto druhy múky obsahujú mnoho škrobu a sú tak viac fermentačné, čo je predpokladom pre správne kysnuté cesto.
  • Tiež by ste mali vždy múku preosiať.

Maslo

Pokiaľ hľadáte recepty v starých kuchárkach, potom v receptoch často nájdete poznámku, že by malo byť použité „dobré maslo“, čo znamená, že sa nejedná o margarín a podobné náhrady masla. Vtedajšie kuchárky mali na mysli pravé maslo (často používali hovädzí loj).

Mandle a iné orechy

  • Mandle a iné orechy kupujte vždy vcelku – môže sa stať, že kúpené mleté ​​orechy môžu byť zatuchnuté alebo nažltlé.
  • Orechy sa v celku uvaria, usušia a nakoniec sa rozomelú.

Hrozienka a kandizované ovocie

  • Hrozienka alebo kandizované ovocie namočte cez noc do rumu či iného aromatického alkoholu – dodáte im príjemnú vôňu.

Citrónová a pomarančová kôra

  • Citróny alebo pomaranče nesmú byť suché ani tvrdé – došlo by ku kryštalizácii cukru.
  • Pokiaľ vás zaujíma, čo všetko sa dá z citrónovej kôry pripraviť, navštívte recepty na citrónové vianočné pečivo.

Typické korenie pre vianočnú štôlňu

  • Najpoužívanejším korením je zázvor, kardamón, koriander, muškátový oriešok, klinčeky, nové korenie, vanilka, škorica a mnoho ďalších.
  • Pri výbere korenia si dajte záležať a používajte korenie najvyššej kvality.
  • Súčasťou receptu na vianočnú štôlňu je teda len štipka korenia.

Základné suroviny na výrobu vianočnej štôlne

  • múka
  • cukor
  • soľ
  • kvasnice

Ostatné suroviny

  • mandle a iné orechy
  • kandizované ovocie
  • korenie
  • rum
  • hrozienka
  • citrónová a pomarančová kôra
  • marcipán
  • čokoláda alebo nugeta

Na ktorú z týchto vynikajúcich štôlní sa vám zbiehajú sliny?

Alebo zamávate klasike a pripravíte si radšej niečo neobvyklé? Inšpirujte sa napríklad receptami na škvarkové vianočné pečivo.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.3 / 5 (13 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *