Vínové želé zo zvárača
24. 9. 2025
Už ste mali želé s vianočnou príchuťou? Že nie? Skúste si urobiť toto voňavé pečivo z vareného vína.
INGREDIENCIE
- 600 g jabĺk
- 300 g hrušiek
- 500 ml červeného vína
- 200 ml pomarančového džúsu
- 1 citrón
- 2 celé škorice
- 1 lyžica mletého muškátového orieška
- 1 lyžica klinčekov
- 2 hviezdičky anízu
- 700 g cukru
- 1 a ½ lyžice citrusového pektínu
- 200 g cukru na obalenie
- rastlinný olej na potretie
POSTUP
- Nachystáme si hranatú misku ideálne o veľkosti 20×20 cm, vyložíme ju potravinárskou fóliou a potrieme olejom.
- Jablká a hrušky si ošúpeme, odstránime jadrovníky, nakrájame na väčšie kúsky a dáme do hrnca.
- Pridáme k nim víno, pomarančový džús, šťavu z polovice citróna a korenie.
- Dáme variť na 30 minút. Po uplynutí tejto doby sa ovocie bude rozpadať a tekutina sa čiastočne zredukuje.
- Všetko precedíme cez jemné sitko doplnené o buničinu.
- Následne do tekutiny pridáme zvyšok šťavy z citróna, 3 lyžice cukru a pektín.
- Varíme za stáleho miešania asi 15 minút.
- Potom pridáme zvyšok cukru a varíme za stáleho miešania, kým sa nám začne tvoriť naozaj hustá hmota.
- Tú potom prelejeme do pripravenej misky a necháme 12 hodín tuhnúť pri izbovej teplote.
- Potom môžeme pokrájať nahriatym nožom na zhruba 2cm kocky a obaliť v cukre.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta