Výborné išelské tortičky – klasické vianočné cukrovinky bez lepku
24. 9. 2025
Alergia na lepok je dnes celkom častým javom. Nikto, kto ňou trpí, by však nemal prísť o tradičné vianočné dobroty.
A práve preto pre vás máme bezlepkovú alternatívu.
Ingrediencie
Cesto:
- 200 g bezlepkovej múky (kukuričná, ryžová, amarantová atď.)
- 80 g cukru múčka
- 20 g kakaa
- 40 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové či zmes)
- 150 g masla
Náplň:
- 120 g práškového cukru
- 400 g masla
- 3 žĺtky
- 4 lyžice kakaa
- troška rumu
Poleva:
- 100 g čokolády na varenie
- 50 g stuženého tuku
Postup
- Zmiešajte suché ingrediencie na cesto a potom pridajte po kúskoch zmäknuté maslo. Vypracujte cesto a nechajte ho chvíľu oddýchnuť v chladničke.
- Medzitým si pripravte náplň. Nakrájajte maslo na kúsky, nechajte ho zmäknúť a primiešajte doň cukor, kakao, žĺtky a rum. Všetko dôkladne vyšľahajte.
- Polevu pripravíte roztopením čokolády vo vodnom kúpeli a postupným pridaním tuku.
- Odstáte cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrájajte kolieska.
- Dajte ich piecť do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte po dobu 10–12 minút.
- Po upečení a vychladnutí zlepte kolieska k sebe pomocou maslového krému do išelských tortičiek a polejte ich teplou čokoládovou polevou.
- Na záver cukrovinky ozdobte orechmi.

Zaujali vás cukrovinky bez cukru? Pripravte si niektorý z našich ďalších dia vianočných receptov.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta