Vykrajované sadlové pečivo
24. 9. 2025
Zvláštnosťou cesta pri tomto pečive je jeho kysnutie pod vodou.
Po upečení je pečivo veľmi mäkké a priamo sa rozplýva na jazyku. Navyše ho môžete konzumovať hneď po upečení.
Ingrediencie
- 40 dkg hladkej múky
- 30 dkg zmäknutej masti vo vaničke (môžete zvoliť aj domácu masť)
- 1 zarovnaná lyžica škrobu (Solamyl)
- 6 polievkových lyžíc mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- štipka soli
- 1/4 lyžičky cukru
- 5 až 6 lyžíc strúhaného syra
- 1/2 lyžičky pálivej papriky
Postup
- Začnite tým, že prihrejete mlieko s cukrom, ale len tak, aby zmes bola vlažná.
- Do mlieka s cukrom rozdrobte droždie a rozmiešajte.
- Odložte na teplé miesto, aby mohlo droždie pracovať. Do misy preosejte hladkú múku, premiešajte ju so soľou, prisypte škrob, pridajte zmäknutú masť, kvások, papriku, syr a dôkladne vypracujte cesto, z ktorého následne utvorte guľu.
- Pripravte si inú misu, nalejte do nej studenú vodu, ponorte do nej cesto a nechajte kysnúť do druhého dňa.
- Pokiaľ sa vám nechce čakať, je možné nechať cesto kysnúť len 2 až 4 hodiny.
- Vykysnuté cesto vyberte z vody, nechajte trochu odkvapkať a položte ho na pomúčenú dosku. Pri tomto ceste ale niekedy nebýva nutné dosku posypávať múkou, pretože sa nelepí.
- Vyvaľkajte plát s výškou asi 3 mm a vykrojte z neho rôzne tvary.
- Presuňte pečivo na plech, vyložený papierom na pečenie a posypte syrom, rascou alebo sezamovými semienkami.
- Pečivo vložte do rúry, predhriatej na 180 °C, a pečte dozlatista, asi 12–15 minút.
- Aby ste sa uistili, že je pečivo hotové, môžete do neho zapichnúť špajdľu. Ak sa na ňu cesto nelepí, máte svoje slané vianočné pečivo zo sadla hotové.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na sadlové pečivo.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta