Vyprážané kaprie ikry si okoreňte podľa chuti

24. 9. 2025

Prvý recept bude na vyprážané kaprie ikry. Tento recept je tradičný a ikry sa ako pochúťka hodia nielen k vianočnému stolu. Okoreňte si ich podľa svojej chuti, obľúbená je cibuľa, cesnak alebo šalotka. Skvelú chuť im dodá aj citrón.

A čo budete na tento recept potrebovať?

  • 220 g kaprích ikier
  • 59 ml mlieka
  • soľ a korenie
  • 20 g kukuričnej múky
  • 16 g múky
  • 44 ml oleja
  • veľkú cibuľu
  • 9 g cesnaku
  • 15 ml citrónovej šťavy

Aký bude postup varenia?

  • A ako v tomto recepte postupovať? Najskôr si kaprie ikry opláchnite v sladkej vode.
  • Pomôžte si vlastnými prstami, ikry musia byť očistené dôkladne. Nezabudnite si pred aj potom umyť ruky. Čisté ikry potom dajte na tanier.
  • V miske zmiešajte mlieko, soľ a korenie. Do misky vám stačí naliať 12 ml mlieka, soli a korenia dajte podľa svojej chuti. Vždy môžete pridať, takže dajte najskôr menšie množstvo.
  • V inej miske alebo hlbšom tanieri zmiešajte kukuričnú múku s obyčajnou. Dajte do nej 20 g kukuričnej múky a 16 g tej obyčajnej. Premiešajte lyžicou alebo vidličkou.
  • Teraz budete ikry obaľovať. Najskôr ich položte do mliečnej zmesi a následne do zmesi z múky. Obaľte ich dôkladne, pretože práve kukuričná múka dodá ikrám skvelú chuť. Aby sa dobre lepila, je nutné v mliečnej zmesi ikry namočiť zo všetkých strán.
  • Pripravte si panvicu. Dajte do nej trochu oleja a zohrejte na stredne vysokú teplotu.
  • Použite najlepšie olivový olej a počkajte, až bude zahriaty. Až potom doň vkladajte ikry.
  • Ikry smažte z každej strany asi 2-3 minúty – musia byť dozlatista. Ak máte k panvici pokrievku, použite ju na vyprážanie, pretože kaprie ikry môžu prskať olej.
  • Pomocou dierovanej lyžice potom ikry otočte. Kaprie ikry musia byť chrumkavé a mať zlatisto hnedú farbu. Ikry musia byť usmažené rovnomerne!
  • Kaprie ikry hotové dajte na papierovú utierku, do ktorej sa vsiakne prebytočný olej. Než usmažíte zvyšok ikier, budú tie hotové krásne usušené a bez zbytočného oleja. Nakoniec ikry prikryte, aby zostali teplé.
  • Panvicu nechajte zapnutú. Do výpeku dajte ešte trochu oleja a pridajte najemno nakrájanú cibuľu. Miešajte asi osem minút, kým cibuľa zhnedne a zmäkne. Musíte miešať neustále, aby sa cibuľa neprilepila ku dnu panvy.
  • K cibuli do panvice pridajte nastrúhaný cesnak a smažte asi minútu – cesnak nesmie zhorknúť. Následne prilejte aj citrónovú šťavu.
  • Miešajte drevenou vareškou, pretože tým zaistíte, že sa cesnak dobre a rovnomerne opečie. Až citrónovú šťavu dôkladne vmiešate do zmesi, máte hotovo.
  • Ikry už budú vychladnuté natoľko, že ich budete môcť poliať hotovou omáčkou. Podávajte ich horúce.
  • Pokiaľ neviete, či bude cibuľová zmes rodine chutiť, dajte jej iba malé množstvo priamo na ikry.
Zdroj: wikihow.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.6 / 5 (29 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *