Vyprážané kaprie ikry si okoreňte podľa chuti
24. 9. 2025
Prvý recept bude na vyprážané kaprie ikry. Tento recept je tradičný a ikry sa ako pochúťka hodia nielen k vianočnému stolu. Okoreňte si ich podľa svojej chuti, obľúbená je cibuľa, cesnak alebo šalotka. Skvelú chuť im dodá aj citrón.
A čo budete na tento recept potrebovať?
- 220 g kaprích ikier
- 59 ml mlieka
- soľ a korenie
- 20 g kukuričnej múky
- 16 g múky
- 44 ml oleja
- veľkú cibuľu
- 9 g cesnaku
- 15 ml citrónovej šťavy
Aký bude postup varenia?
- A ako v tomto recepte postupovať? Najskôr si kaprie ikry opláchnite v sladkej vode.
- Pomôžte si vlastnými prstami, ikry musia byť očistené dôkladne. Nezabudnite si pred aj potom umyť ruky. Čisté ikry potom dajte na tanier.
- V miske zmiešajte mlieko, soľ a korenie. Do misky vám stačí naliať 12 ml mlieka, soli a korenia dajte podľa svojej chuti. Vždy môžete pridať, takže dajte najskôr menšie množstvo.
- V inej miske alebo hlbšom tanieri zmiešajte kukuričnú múku s obyčajnou. Dajte do nej 20 g kukuričnej múky a 16 g tej obyčajnej. Premiešajte lyžicou alebo vidličkou.
- Teraz budete ikry obaľovať. Najskôr ich položte do mliečnej zmesi a následne do zmesi z múky. Obaľte ich dôkladne, pretože práve kukuričná múka dodá ikrám skvelú chuť. Aby sa dobre lepila, je nutné v mliečnej zmesi ikry namočiť zo všetkých strán.
- Pripravte si panvicu. Dajte do nej trochu oleja a zohrejte na stredne vysokú teplotu.
- Použite najlepšie olivový olej a počkajte, až bude zahriaty. Až potom doň vkladajte ikry.
- Ikry smažte z každej strany asi 2-3 minúty – musia byť dozlatista. Ak máte k panvici pokrievku, použite ju na vyprážanie, pretože kaprie ikry môžu prskať olej.
- Pomocou dierovanej lyžice potom ikry otočte. Kaprie ikry musia byť chrumkavé a mať zlatisto hnedú farbu. Ikry musia byť usmažené rovnomerne!
- Kaprie ikry hotové dajte na papierovú utierku, do ktorej sa vsiakne prebytočný olej. Než usmažíte zvyšok ikier, budú tie hotové krásne usušené a bez zbytočného oleja. Nakoniec ikry prikryte, aby zostali teplé.
- Panvicu nechajte zapnutú. Do výpeku dajte ešte trochu oleja a pridajte najemno nakrájanú cibuľu. Miešajte asi osem minút, kým cibuľa zhnedne a zmäkne. Musíte miešať neustále, aby sa cibuľa neprilepila ku dnu panvy.
- K cibuli do panvice pridajte nastrúhaný cesnak a smažte asi minútu – cesnak nesmie zhorknúť. Následne prilejte aj citrónovú šťavu.
- Miešajte drevenou vareškou, pretože tým zaistíte, že sa cesnak dobre a rovnomerne opečie. Až citrónovú šťavu dôkladne vmiešate do zmesi, máte hotovo.
- Ikry už budú vychladnuté natoľko, že ich budete môcť poliať hotovou omáčkou. Podávajte ich horúce.
- Pokiaľ neviete, či bude cibuľová zmes rodine chutiť, dajte jej iba malé množstvo priamo na ikry.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta