Zatočené datľové vianočné pečivo

24. 9. 2025

Toto pečivo je vhodné nielen v priebehu Vianoc, ale aj k čaju alebo káve počas celého roka.

Ingrediencie

Cesto:

  • 1 šálka masla (v izbovej teplote)
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 šálka bieleho cukru
  • 3 veľké vajcia (v izbovej teplote)
  • 1 lyžička citrónového extraktu
  • 4 šálky múky
  • 1 lyžička soli
  • ¾ lyžičky jedlej sódy

Náplň:

  • 2 šálky nasekaných datlí
  • 1 šálka vody
  • 1 šálka cukru
  • 1 šálka nasekaných orechov
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy

Postup

Náplň:

  • V hrnci zmiešajte všetky ingrediencie, ktoré patria do náplne.
  • Všetko varte na miernom ohni, za stáleho miešania, po dobu 15–20 minút (kým zmes nestuhne). Dajte vychladiť

Cesto:

  • Zatiaľ čo sa náplň chladí, zmiešajte maslo a oba druhy cukru v miske. Pridajte vajcia. Pridávajte ich jedno po druhom a vždy dobre rozmiešajte.
  • Pridajte citrónový extrakt.
  • Vo vedľajšej miske zmiešajte múku, soľ a jedlú sódu. Túto zmes pridávajte postupne do pripravenej krémovej zmesi a dobre premiešajte, pokiaľ sa všetko neprepojí.
  • Nechajte odpočívať v izbovej teplote minimálne 1 hodinu.
  • Pripravte si dosku a vyvaľkajte z neho pláty s rozmermi 30×23 cm. Pláty by mali byť hrubé asi 0,5 cm.
  • Polovicou náplne natrite prvý plát a zrolujte. Opakujte tiež pri zvyšnom ceste.
  • Obe rolky zabaľte do potravinovej fólie a nechajte chladiť cez noc.
  • Druhý deň rolky nakrájajte asi na 0,5 cm kusy a umiestnite ich na plech vyložený papierom na pečenie asi 5 cm od seba.
  • Pečte na 180 °C, po dobu 8–10 minút, kým nebude datľové vianočné pečivo mierne hnedé.
  • Ochlaďte a môžete podávať.

Zatočené datľové vianočné pečivo, pripomínajúce slimáky z lístkového cesta.
zdroj: tasteofhome.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.5 / 5 (17 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *