Zázvorové sušienky v bielej čokoláde
24. 9. 2025
Toto zázvorové pečivo máčané v bielej čokoláde sa stane hitom vašich Vianoc! Zázvor im dodáva pikantnosť, melasa potom obrovskú hĺbku chuti. Zvodná poleva z bielej čokolády potom sušienky skvele dopĺňa svojou jemnou sladkou chuťou.
Čo budete potrebovať
- 2 a 1/4 šálky hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 3/4 šálky masla, zmäkčeného
- 1/2 šálky + 3 lyžice kryštálového cukru
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1 veľké vajcia
- 1/4 šálky trstinovej melasy
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 3 šálky bielej čokolády
- 3 lyžice tuku
- červená a zelená poleva
Postup
- V mise šľahajte múku, jedlú sódu, soľ, zázvor, škoricu, klinčeky a muškátový oriešok po dobu 20 sekúnd.
- V mise elektrického stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom šľahajte maslo, 1/2 šálky kryštálového cukru a trstinový cukor, kým sa všetko dobre neprešľahá.
- Vmiešajte vajcia, potom melasu a vanilku.
- S mixérom nastaveným na nízku rýchlosť pomaly pridávajte suché prísady a mixujte, kým sa všetko nespojí.
- Zakryte misku plastovým obalom a nechajte 1 hodinu chladiť.
- Počas posledných 10 minút chladenia predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Z cesta naberajte asi 1 a 1/2 lyžičky naraz, tvarujte guličky a tie obaľujte vo zvyšných 3 lyžiciach kryštálového cukru.
- Preneste na plechy vyložené papierom na pečenie vo vzdialenosti cca 5 cm od seba a vršky sušienok ľahko vyrovnajte.
- Pečte v predhriatej rúre 8-10 minút.
- Nechajte niekoľko minút vychladnúť na plechu a potom presuňte na mriežku, aby sušienky úplne vychladli.
- V miske vhodnej do mikrovlnnej rúry rozpustite 1 šálku bielych čokopecičiek s 1 lyžicou tuku v mikrovlnnej rúre na vysoký výkon v 10-sekundových intervaloch.
- Medzi intervalmi miešajte, kým nebudete mať hladkú polevu.
- Takto pokračujte, pokiaľ nebudete mať cca 3 šálky polevy.
- Ponorte polovicu každej sušienky do čokoládovej polevy, utrite prebytok a dajte späť na papier na pečenie stuhnúť.
- Rozpustite polevy podľa návodu na obale a naplňte nimi cukrárske vrecká so zdobiacou špičkou č. 4.
- Ozdobte sušienky viď foto nižšie a nechajte stuhnúť.
- Užite si to!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta