Zdravá vianočná štôlňa
24. 9. 2025
Budete potrebovať:
- 500 g špaldovej múky
- 400 g datľov – rozomleté na kašu
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 2 vajcia
- 175 g masla
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 150 g mletých mandlí
- 1 bio citrón
- 1 bio pomaranč
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička kardamónu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- zmes cukrov – práškový cukor s vanilkovým cukrom
- rozpustené maslo
Postup prípravy:
- Rúru predhrejte na 180 stupňov, prichystajte si plechy na pečenie – vyložte ich papierom na pečenie a alobalom.
- Zmiešajte múku, datle, vajcia, maslo, tvaroh a mandle.
- Pridajte vanilkový cukor, pomarančovú a citrónovú kôru, škoricu a vytvorte hladké a vláčne cesto.
- Cesto rozdeľte na 3 časti a vytvarujte vianočné štôlne.
- Pečte pri teplote 175 stupňov asi 45 minút.
- Akonáhle je štôlňa upečená, ešte horúcu ju potrite rozpusteným maslom a posypte cukrovou zmesou.
- Po vychladnutí štôlňu zasypte iba práškovým cukrom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta