Zemiakovo vajíčková nátierka
24. 9. 2025
Tento ľahký a chutný vaječný pokrm obsahuje vajcia na krémovú zemiakovú kašu a podáva sa s maslovými opečenými chlebovými tyčinkami na namáčanie.
Ak chcete, môžete nátierku samozrejme namazať aj na obľúbený chlieb alebo si k nej urobiť hrianky.
Ingrediencie
- 4 veľké pasterizované vajcia
- 2 porcie instantnej zemiakovej kaše pripravenej podľa návodu na obale
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 1 polievková lyžica masla
- nasekaná čerstvá pažítka
Postup
- Pripravte instantnú zemiakovú kašu podľa návodu na obale a nechajte ju mierne vychladnúť.
- V hrnci s vekom, dostatočne veľkom, aby sa doň zmestili 4 poháre, priveďte do varu toľko vody, aby siahala po steny pohárov asi do 2/3 ich výšky.
- Medzitým pripravte plátky chleba tak, že na veľkej panvici, na strednom ohni, rozpustíte asi 2 lyžice masla. Pridajte plátky chleba a opečte ich na masle dozlatista.
- Pridajte na panvicu jednu polievkovú lyžicu masla a plátky chleba otočte, aby sa opiekli aj z druhej strany. Vypnite oheň pod panvicou a nechajte ju stáť, kým nebudú vajcia hotové.
- Vajcia rozdeľte do štyroch 100 g zaváracích pohárov, ktoré naplníte asi do ⅔.
- Na zemiaky dajte malý kúsok masla a urobte v nich pomocou lyžičky malú jamku. Navrch rozbite vajcia tak, aby bol žĺtok uprostred jamky.
- Poháre opatrne vložte do vriacej vody, potom ihneď znížte teplotu na stredne nízku a hrniec prikryte pokrievkou. Varte opatrne 5 až 5 a pol minúty, alebo pokiaľ sa bielky nestuhnú.
- Poháre opatrne vyberte z vody. Dochuťte ich soľou a korením a posypte nasekanou čerstvou pažítkou. Ihneď podávajte s plátkami masla a opečenými toastami.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta