Zlepované orechové cukrovinky

24. 9. 2025

Cukroviniek nie je nikdy dosť a o tých zlepovaných to platí dvojnásobne. Klasické linecké robíme pravidelne, rovnako ako rôzne ďalšie druhy, ktoré sa zlepujú, ale to orechové je bezkonkurenčné, ostatne ako všetko, kde sú orechy.

Čo budeme potrebovať?

  • 280 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 80 g cukru múčka
  • 1 žĺtok (ak sú malé, tak radšej 2)
  • práškový cukor na ozdobu

Postup:

  • Múku zmiešame s práškovým cukrom, pridáme mleté vlašské orechy, zmäknuté maslo a žĺtok.
  • Na doske alebo v mise vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré uložíme do mikroténového vrecka a necháme odpočívať v chladničke do druhého dňa.
  • Nasledujúci deň necháme cesto ľahko povoliť, dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na plát s hrúbkou zhruba 3 milimetre.
  • Pomocou formičiek vykrájame tvary podľa ľubovôle, avšak vždy tak, aby k sebe pasoval rovnaký pár kvôli zlepovaniu. Ideálne sú napríklad kvietky, hviezdičky alebo zúbkované kolieska, ale to už záleží na fantázii každej gazdinky.
  • Jednotlivé kúsky rozložíme na plech, ktorý sme si vyložili papierom na pečenie, a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme zhruba 5 až 6 minút, kým nezozlátnu.
  • Upečené cukrovinky necháme vychladnúť a až potom zlepujeme.
Zlepované orechové pečivo s krémom vyskladané na tanieri.
Zdroj: iStockphoto.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.5 / 5 (33 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *