Aké cesto na vianočku?

24. 9. 2025

Základom každej dobrej vianočky je kvalitné cesto na vianočku. Podobne ako v prípade vianočných cukroviniek, aj recepty na vianočku sa v mnohých rodinách dedia z generácie na generáciu. Táto pochúťka sa dá upiecť hneď z niekoľkých druhov ciest, každé má svoje špecifiká.

Najčastejšími typmi vianočky je kynuitá vianočka, maslová vianočka a tvarohová vianočka. Túto pochúťku možno ale upiecť aj v bezlepkovej podobe a niektoré hodpodynky odporúčajú do kysnutého cesta pridať zemiaky. Tie dodajú cestu škrob a hydratáciu a vianočka zostane dlhšie vláčna.

Častá otázka sa tiež týka toho, čím potrieť vianočku? Vianočka sa najčastejšie potiera rozšľahaným vajcom, ale použiť sa môžu aj len bielky, ktoré je vhodné zriediť lyžičkou vody. Lepšie sa potom s nimi pracuje.

Či už dávate prednosť cestu kysnutému, tvarohovému, šľahačkovému alebo bezlepkovému, inšpiráciu na všetkých nájdete v našich receptoch na vianočku . Vyberte si tú vašu!

Recept na vianočku je jedna vec, ale nemenej dôležitá je aj technika jej zapletenia. Ako upliesť vianočku, aby nám počas pečenia nespadla? Technik pletenia existuje niekoľko, od tej najjednoduchšej, ktorá spočíva vo vrstvení jednotlivých zapletených častí na seba, až po pletenie z mnohých prameňov naraz.

Počas pletenia je dôležité vianočku tiež správne utiahnuť. Ako? Ani málo, ani veľa. Pokiaľ ju utiahnete málo, môže sa vám pri pečení rozbehnúť, pokiaľ ju naopak utiahnete až príliš, môže prasknúť.

Pletenie vianočky 4+3+2

Klasická „vrstvená“ vianočka spočíva v poskladaní troch samostatných častí, pričom spodná časť je upletená zo štyroch prameňov, prostredná z troch prameňov a vrchná z dvoch prameňov.

Ani najlepší popis pletenia nenahradí ukážku. Postup zapletania jednotlivých častí veľmi názorne zachytáva video pletenie vianočky 4+3+2.

Jak se plete vánočka
zdroj: youtube.com

Keď máte správne zapletené všetky tri časti vianočky, než na vrkoč zo štyroch prameňov položíte ten z troch, je vhodné spodný vrkoč chrbtom ruky mierne sploštiť a vzniknutú jamku potrieť malým množstvom vody.

Jednotlivé časti sa tak lepšie spoja, a aby vám jednotlivé vrstvy nezišli, zapichajte potom po celej strede vianočky šikmo drevené špajle.

Pre vianočku 4+3+2 sa niekedy používa aj označenie pletenia vianočky z 9 prameňov. V skutočnosti je totiž skutočne zapletená z deviatich vrkočov, aj keď v troch rôznych vrstvách.

Pletenie vianočky zo 6 prameňov

Ak chcete niečo viac prepracovaného, môžete skúsiť pletenie vianočky zo šiestich prameňov naraz. Dôležité je pramene správne utiahnuť. Vianočka sa vám potom „nerozbehne“. Načerpajte inšpiráciu z nasledujúceho videopostupu.

Pletení vánočky ze šesti pramenů - Kulinář Petr Stupka
zdroj: youtube.com

Pletenie vianočky z 8 prameňov

Je vám pletenie vianočky zo šiestich málo? Vyššia a na pohľad efektívnejšie vyzerajúcu vianočku môžete upliesť z ôsmich prameňov. Nižšie uvedené video ukazuje, ako na to.

Jak uplést vánočku z osmi pramenů?
zdroj: youtube.com

Pletenie vianočky

Patríte k majstrom v zaplietaní? Potom skúste výzvu v podobe pletenia vianočky z piatich alebo siedmich prameňov naraz. Nasledujúci videonávod vám ukáže postup krok za krokom.

Jak uplést vánočku ze 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 pramenů
zdroj: cuketka.cz

Klasická vianočka je tá s hrozienkami vo vnútri a mandľami na povrchu. Hrozienka sa často pre zintenzívnenie chuti namáčajú do rumu, ale nie je to nutné. Okrem hrozienok môžete do vianočky dať aj kandizované ovocie či sušené brusnice.

Inou možnosťou sú nasekané lúpané mandle. Tie môžete buď použiť samotné, alebo v kombinácii s hrozienkami. Hrozienka aj mandle môžete v ceste nahradiť aj pistáciami, čokoládovými kvapkami alebo nasekanými kúskami čokolády.

Existujú ale aj netradičné možnosti, čo do alebo na vianočku pridať. Môže to byť orechová, lekvárová či maková náplň. Ak máte radi med, môžete horúcu upečenú vianočku potrieť maslom, v ktorom ste rozpustili med.

Po druhom vykysnutí na plechu sa vianočka potiera vajíčkom a sype mandľami. V tomto prípade môžete opäť použiť nasekané kúsky mandlí alebo mandľové plátky. Po vytiahnutí z rúry niektorí vianočkou ešte posypú práškovým cukrom.

V prípade, že nechcete vianočku s mandľami, môžete na jej ozdobenie použiť hrubý dekoračný cukor. Ten má podobu malých bielych perličiek a vianočka sa ním sype ešte pred vložením do rúry, pretože sa pri pečení nerozpúšťa.

zdroj: oligarto.de

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.7 / 5 (26 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *