Bezlepkové medovníky

24. 9. 2025

Tento skvelý recept je určený nielen ľuďom s citlivosťou na lepok, ale všetkým, ktorí si radi pochutnajú na sladkých a zároveň zdravých cukrovinkách!

Ingrediencie

  • 2 a ¼ šálky (347 g) bezlepkovej múky
  • 1 šálka (96 g) mandľovej múky
  • ½ čajovej lyžičky xantánovej gumy
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • 1 a ½ lyžičky zázvoru
  • 1 lyžička škorice
  • ¼ lyžičky klinčeka
  • 6 lyžíc (85 g) masla (v izbovej teplote)
  • ½ šálky (106 g) hnedého cukru
  • 1 veľké vajce
  • ½ šálky (170 g) melasy
  • 1 lyžička vanilky

Postup

  • Všetky suché ingrediencie zmiešajte dohromady a odložte bokom.
  • V druhej miske vyšľahajte maslo s hnedým cukrom.
  • Pridajte vajce, melasu a vanilku. Mixujte, pri nízkej rýchlosti, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Vysokej rýchlosti sa vyhnite, aby nedošlo k pridaniu vzduchu do cesta.
  • Do zmesi prisypte suché prísady a premiešajte.
  • Cesto rozdeľte na polovicu, z ktorých každú zabaľte do potravinovej fólie. Cesto vo fólii poklepte, aby ste vytvorili tvar hrubých diskov a nechajte v chladničke odpočinúť 1–2 hodiny. Ak máte čas, nechajte cesto odpočívať cez noc.
  • Predhrejte rúru na 175 °C a z cesta vypracujte pláty s hrúbkou 0,5 cm.
  • Pomocou vykrajovačiek vykrojte požadované tvary a umiestnite ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Prvú várku pečte asi 15 minút. Ďalšie várky by mali byť hotové už za 8–12 minút.
  • Pečivo bude po okrajoch pevnejšie, ale vo svojom strede si zachová mäkkú štruktúru.
  • Pred tým, než začnete pečivo zdobiť ho nechajte vychladnúť.

Hnedé perníčky v tvare postáv z bezlepkovej múky.
zdroj:kingarthurbaking.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (9 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *