Bezlepkové medovníky
24. 9. 2025
Tento skvelý recept je určený nielen ľuďom s citlivosťou na lepok, ale všetkým, ktorí si radi pochutnajú na sladkých a zároveň zdravých cukrovinkách!
Ingrediencie
- 2 a ¼ šálky (347 g) bezlepkovej múky
- 1 šálka (96 g) mandľovej múky
- ½ čajovej lyžičky xantánovej gumy
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 1 a ½ lyžičky zázvoru
- 1 lyžička škorice
- ¼ lyžičky klinčeka
- 6 lyžíc (85 g) masla (v izbovej teplote)
- ½ šálky (106 g) hnedého cukru
- 1 veľké vajce
- ½ šálky (170 g) melasy
- 1 lyžička vanilky
Postup
- Všetky suché ingrediencie zmiešajte dohromady a odložte bokom.
- V druhej miske vyšľahajte maslo s hnedým cukrom.
- Pridajte vajce, melasu a vanilku. Mixujte, pri nízkej rýchlosti, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Vysokej rýchlosti sa vyhnite, aby nedošlo k pridaniu vzduchu do cesta.
- Do zmesi prisypte suché prísady a premiešajte.
- Cesto rozdeľte na polovicu, z ktorých každú zabaľte do potravinovej fólie. Cesto vo fólii poklepte, aby ste vytvorili tvar hrubých diskov a nechajte v chladničke odpočinúť 1–2 hodiny. Ak máte čas, nechajte cesto odpočívať cez noc.
- Predhrejte rúru na 175 °C a z cesta vypracujte pláty s hrúbkou 0,5 cm.
- Pomocou vykrajovačiek vykrojte požadované tvary a umiestnite ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Prvú várku pečte asi 15 minút. Ďalšie várky by mali byť hotové už za 8–12 minút.
- Pečivo bude po okrajoch pevnejšie, ale vo svojom strede si zachová mäkkú štruktúru.
- Pred tým, než začnete pečivo zdobiť ho nechajte vychladnúť.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta