Bezlepkové parížske rožky s čokoládovým krémom
24. 9. 2025
Tieto krehké a chutné parížske rožteky sú úplne bez lepku, takže si na nich pochutnajú aj celiaci. Kombinácia orechového cesta, hutného čokoládového krému a luxusnej polevy dostane úplne každého!
Čo budete potrebovať
- 4 vaječné bielky
- štipka soli
- 300 g kryštálového cukru
- 300 g pomletých vlašských orechov
Na čokoládový krém:
- 300 g masla
- 300 ml mlieka
- 40 g vanilkového pudingu
- 50 g kakaa
- 1 balíček vanilínového cukru
- 4 žĺtky
- 1 vrchovatá lyžica tekutého medu (prípadne aj viac)
- 50 g horkej čokolády
Na polevu:
- 200 g horkej čokolády
- 3 lyžice kokosového oleja
Postup
- Vo väčšej nerezovej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli do tuha.
- Postupne zašľahajte kryštálový cukor.
- Misku vložte do väčšieho hrnca s vriacou vodou (výška vody cca 10 cm).
- Nad parou došľahajte bielky s cukrom do lesklej peny, cca 10 minút.
- Odstavte z ohňa.
- K bielkom opatrne vareškou primiešajte pomleté vlašské orechy.
- Zmes nechajte vychladnúť.
- Do cukrárskeho vrecka s hrubšou špičkou naberte orechové cesto.
- Väčší plech vyložte papierom na pečenie.
- Tvarujte užšie rožky rovnakého tvaru.
- Na jeden plech sa ich bude zmestiť cca 25 kúskov.
- Rožky vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia.
- Pečte iba 5 minút.
- Potom rúru vypnite a pootvorte ju na 10 cm.
- Rožky nechajte v pootvorenej rúre ďalších 10 minút.
- Po desiatich minútach vyberte z rúry a opakujte postup s ďalším plechom.
- Teraz si pripravte čokoládový krém.
- Zahrejte mlieko v hrnci.
- Do inej nádoby pridajte žĺtky, tekutý med (podľa chuti), preosiate kakao, vanilkový puding a vanilínový cukor.
- Zmes zalejte horúcim mliekom a dôkladne premiešajte.
- Mliečnu zmes nalejte späť do hrnca, pridajte horkú čokoládu a uvarte hustý puding.
- Po uvarení ho preložte do misky a prikryte fóliou tak, aby sa dotýkala pudingu.
- Nechajte vychladnúť.
- Vyšľahajte zmäknuté maslo.
- Vychladnutý čokoládový krém tiež prešľahajte a postupne ho zašľahajte k vyšľahanému maslu.
- Krém preložte do cukrárskeho vrecka s užšou špičkou a nanášajte ho na vychladnuté rožky.
- Rožky s krémom odložte do chladu, aby krém poriadne stuhol.
- Teraz si pripravte čokoládovou polevou.
- Vo vodnom kúpeli rozpustite horkú čokoládu s kokosovým olejom.
- Nechajte vychladnúť.
- Do vlažnej čokoládovej polevy opatrne namáčajte rožky s krémom.
- Rožky s polevou dajte na plech vyložený papierom na pečenie a uložte do chladu, aby poriadne stuhli.
- Užite si to!

Márne tento rok premýšľate, čím obdarovať svojich zamestnancov? Už nemusíte! Máme pre vás tie najlepšie tipy na firemné darčeky na Vianoce.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta