Bielkový chlebíček
24. 9. 2025
Pokiaľ túžite po tom, aby bol váš dezert s kandizovaným ovocím nadýchaný, použite namiesto celých vajec iba bielky.
Ingrediencie:
- 2 a ¼ hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček cukru
- ¾ hrnčeka masla
- 6 vaječných bielkov
- 3 PL mlieka
- 2 hrnčeky hrozienok
- 1 a ½ hrnčeka plátkov mandlí
- 1 hrnček kandizovaného ovocia
- ½ hrnčeka kandizovaného ananásu
- ½ hrnčeka strúhaného kokosu
- 1 čajová lyžička pomarančovej kôry
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¼ čajovej lyžičky jedlej sódy
Postup:
- Predhrejte si rúru na 150 °C, vymažte a vysypte formu na pečenie.
- Hrozienka namočte na 10 minút do misy s vodou.
- Vodu zlejte a hrozienka osušte.
- Hrozienka a kandizované ovocie pokrájajte a dajte do misky.
- Pridajte mandle a štvrtinu múky.
- Premiešajte a dajte bokom.
- V inej mise preosejte zvyšnú múku, jedlú sódu a soľ.
- Pomocou elektrického mixéra vyšľahajte cukor s maslom.
- Zmes múky spoločne s mliekom, pomarančovou a citrónovou kôrou pridajte k vyšľahanému cukru s maslom.
- Premiešajte a pridajte kandizované ovocie a strúhaný kokos.
- Na záver do cesta vmiešajte bielky vyšľahané do tuhého snehu.
- Nalejte do formy na pečenie a pečte približne po dobu jednej hodiny.

Po upečení môžete chlebíček ozdobiť napríklad čokoládovou alebo citrónovou polevou. Vyskúšajte aj ďalšie varianty pomocou našich receptov na polevy nielen na vianočné pečivo.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta