Bratislavské rožky s náplňou z maku a jabĺk

24. 9. 2025

Toto sú najlepšie rožky s makom. Sú naozaj jemné a nadýchané a vďaka náplni s jablkom aj vláčne.

Čo budeme potrebovať

  • 20 g čerstvého droždia (alebo 1 vrecúško sušeného droždia (7 g))
  • 220 ml teplého mlieka
  • 70 g cukru
  • 500 g múky
  • 1 lyžička soli
  • 2 žĺtky
  • 70 g zmäknutého masla

Na náplň

  • 250 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 130 g cukru
  • 200 g mletého maku
  • 1 lyžička škorice v prášku
  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry
  • asi 300 g nastrúhaného jablka

Na potretie

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica mlieka

Postup

  • V teplom mlieku rozpustite droždie a cukor.
  • Pridajte zvyšok ingrediencií a vypracujte cesto, kým nebude hladké.
  • Vložte cesto do mierne naolejovanej misy.
  • Prikryté nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 až 2 hodiny.
  • Mlieko, maslo a cukor priveďte do varu.
  • Pridajte mletý mak, škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru.
  • Varte za stáleho miešania asi 3 minúty. Nechajte vychladnúť.
  • Do makovej zmesi pridajte nastrúhané jablká.
  • Cesto rozdeľte na štyri rovnaké diely.
  • Každý diel rozvaľkajte na kruh.
  • Nakrájajte ho na 8 rovnakých trojuholníkov.
  • Na každý kúsok dajte 1 lyžičku náplne.
  • Zrolujte do tvaru rožka.
  • Dajte na plech s papierom na pečenie. Nechajte ich ďalších 20 minút zakryté kysnúť.
  • Bratislavské rožky potrite zmesou žĺtka a mlieka.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 14 minút.

Nie je nič lepšie ako výborné pečivo a úžasná vianočná atmosféra. Dokreslite ju pomocou tých najkrajších ozdôb na stromček z našej recenzie.

Lahodné rožky plné sladkej náplne s makom a jabĺčkom.
Zdroj: etsy.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (37 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *