Čokoládovo-škoricové pusinky zlepované jablčným snehom

24. 9. 2025

Pokiaľ sa chcete tento rok na Vianoce naozaj predviesť, upečte svojej rodine tieto čokoládové pusinky so škoricou zlepované luxusným jablčným snehom a ozdobte ich krásnymi čokoládovými vetvičkami. Už nebudú chcieť nič iné!

Čo budete potrebovať

Na pusinky:

  • 80 g kokosového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 5 bielkov
  • štipka vínneho kameňa
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g 65 – 70% horkej čokolády, nalámané na štvorčeky
  • 1⁄2 lyžičky mletej škorice

Na jablkový sneh:

  • 4 sladké jablká
  • 1 a 1⁄2 lyžice práškového cukru
  • pár kvapiek škoricového a jablčného extraktu škorice (voliteľne)
  • 150 ml smotany na šľahanie

Postup

Pusinky:

  • 2 plechy vyložte papierom na pečenie.
  • Vezmite 2 malé misky.
  • Do prvej preosejte 45 g kokosového cukru a 1 lyžičku škorice a do druhej zvyšných 35 g kokosového cukru, 1⁄2 lyžičky škorice a všetok kakaový prášok.
  • Dajte bokom.
  • Predhrejte rúru na 110 stupňov Celzia.
  • Bielky dajte do veľkej misy, pridajte štipku vínneho kameňa a šľahajte, kým sa nevytvoria špičky.
  • Po troškách pridávajte práškový cukor (pred každým pridaním dobre prešľahajte) a šľahajte, kým vám nevzniknú tuhé špičky.
  • Do každého rohu oboch plechov naneste trochu vyšľahaných bielkov a priklopte papierom na pečenie.
  • Veľkou lyžicou opatrne vmiešajte do pusiniek odloženú zmes cukru a škorice.
  • Jemne vmiešajte aj polovicu zvyšného cukru so škoricou a kakaom a krúživými pohybmi vytvorte mramorový efekt.
  • Lyžicou naneste časť pusiniek na plech.
  • Zvyšok pusiniek opatrne vmiešajte do zvyšnej zmesi škorice a kakaa a naneste na plechy.
  • Pečte 1 hodinu, kým pusinky nepôjdu ľahko odlepiť z plechu.
  • Nechajte ich na mriežke vychladiť.
  • Medzitým si rozpustite horkú čokoládu spolu s pol lyžičkou škorice v miske umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou (dno misky sa nesmie dotýkať vody).
  • Misku s rozpustenou čokoládou so škoricou vyberte z hrnca a premiešajte.
  • Nechajte 5–10 minút vychladnúť.
  • Na základ každej pusinky opatrne naneste trochu čokolády a rozotrite ju smerom von k okrajom.
  • Pusinky dajte späť na mriežku vypodloženú papierom na pečenie a nechajte čokoládu stuhnúť.
  • Po stuhnutí skladujte vo vzduchotesnej nádobe až 2 dni.
  • Zo zvyšnej čokolády si môžete vyrobiť čokoládové vetvičky.

Čokoládové vetvičky:

  • Ak si chcete vyrobiť čokoládové vetvičky, otočte plech na pracovnú plochu dnom nahor a polejte zvyšnou čokoládou.
  • Rozprestrite čokoládu tenko až k okraju.
  • Nechajte ju len ľahko stuhnúť, nesmie byť príliš tvrdá, inak s ňou nepôjde pracovať.
  • Chyťte plech pevne za okraj, aby sa nešmýkal a čepeľou veľkého kuchárskeho noža pomaly a opatrne tvorte vetvičky rolovaním po povrchu čokolády smerom k sebe.
  • Čokoládové vetvičky položte na plech a nechajte stuhnúť.
  • Potom ich uložte do vzduchotesnej nádoby.

Jablkový sneh:

  • Jablká olúpte, nakrájajte na štvrťky a odstráňte jadrovníky.
  • Štvrtky jabĺk nakrájajte na tenké plátky a vložte ich do hrnca spolu s 2 lyžičkami vody, cukrom a extraktmi, ak používate.
  • Varte prikryté na miernom ohni 5–10 minút, kým jablká nezmäknú.
  • Hrniec položte do misy alebo drezu so studenou vodou, aby ste urýchlili proces chladenia.
  • Keď sú jablká studené, rozmixujte ich na hladké pyré.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Šľahajte smotanu, kým nebude držať tvar.
  • Smotanu vmiešajte do jablčného pyré a dajte do chladničky, kým nebudete sneh potrebovať.
  • Nakoniec k sebe prilepte vždy dve pusinky pomocou jablčného snehu a ozdobte niekoľkými vetvičkami čokolády.
  • Nechajte si chutiť!
Čokoládové pusinky so škoricou zlepované jablčným snehom a ozdobené čokoládovými vetvičkami. Vedľa pusiniek je mištička jablčného snehu s nožom.
www.foodandtravel.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.2 / 5 (11 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *