Dia linecké pečivo
24. 9. 2025
Milujete linecké kolieska, ale chcete sa vyhnúť cukru?
Máme pre vás linecké cesto, ktoré, aj keď neobsahuje žiadny cukor, chutí skvele!
Ingrediencie
- ½ šálky masla
- 2 šálky múky
- 1 šálka granulovaného umelého sladidla
- ⅓ šálky kyslej smotany
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- 1 šálka mletých mandlí
- ½ šálky malín (čerstvých alebo mrazených)
Postup
Cesto:
- Vo veľkej mise zmiešajte maslo a sladidlo, a to pomocou mixéra.
- V priebehu miešania postupne pridávajte vajce a vanilku.
- Preosejte múku a pridajte ju k zmesi. Pridajte aj prášok do pečiva a sódu. Ďalej miešajte ručne.
- Pridajte kyslú smotanu a mandle.
- Pripravené cesto rozdeľte na polovicu (do dvoch misiek) a nechajte 2 hodiny odpočívať v chladničke.
- Dajte predhriať rúru na 180 °C.
- Medzi tým, čo sa rúra predhrieva, vyvaľkajte cesto na pomúčenej doske. Cesto by malo byť vyvaľkané na vrstvu s výškou asi 3 mm.
- Pomocou formičiek z cesta vykrojte tvary bez stredového výrezu.
- To isté zopakujte s druhou polovicou cesta, ale vykrojte z neho tvary s vyrezaným stredom.
- Pripravené pečivo dajte na plech (alebo na dva), vyložený papierom na pečenie, a to asi 3 cm od seba.
- Plechy vložte do rúry a pečte 6-8 minút.
- Akonáhle je dia linecké pečivo hotové, nechajte ho vychladiť.
Náplň:
- Pečivo chladne a vy máte chvíľu času, pripraviť si náplň z malín.
- Ak máte maliny mrazené, vytiahnite ich z mrazničky ešte pred prípravou cesta, aby stihli rozmrznúť.
- Maliny rozmixujte v mixéri dohladka a pridajte do nich trošku sladidla. Množstvo je čisto na vás, podľa toho, ako veľmi sladké pečivo máte radi.
- Takto pripravenou zmesou potierajte linecké kolieska a zlepujte ich k sebe.
- Teraz už len stačí, aby ste si na skvelom dia pečive pochutili.
- V rámci prípravy náplne môžete použiť aj dia želírovací cukor, napríklad od značky Labeta, vďaka ktorému vytvoríte zmes, pripomínajúcu klasický džem.

Výhodou sušienok je, že ich môžete podávať nielen ako dia pečivo v čase Vianoc, ale aj celoročne ku káve či čaju.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta