Domáce bavorské praclíky
24. 9. 2025
Krásne tmavé, lúhované pečivo je pre svoju neodolateľnú chuť preslávené po celom svete! Teraz si ho môžete pripraviť aj doma. Bavorské praclíky sú skvelé pre každého – návštevu, len tak k polievke alebo ako silvestrovská pochúťka.
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky
- 1 l mlieka
- 1 balíček droždia
- 50 g masla
- 1 PL soli
- 1 l vody
- 3 PL jedlej sódy
- na posypanie hrubozrnná soľ, rasca, mak, semienka
Postup práce:
- Celé droždie rozdrobte do vlažného mlieka.
- Pridajte štipku cukru a nechajte utvoriť kvások.
- Maslo nadrobte do múky a osoľte.
- Spracujte zmes – vznikne omrvinka.
- Pridajte vzídený kvások a mlieko.
- Vypracujte krásne, vláčne cesto.
- Nechajte zakryté kysnúť 15 minút.
- Cesto rozdeľte na asi 10 dielikov.
- Každý diel vyvaľkajte do rolky, z ktorej následne vytvarujte praclík.
- Praclíky nechajte na plechu kysnúť pred pečením aspoň ďalších 20 minút. (Nechajte im na plechu dostatok priestoru).
- Do hrnca vložte jedlú sódu a priveďte do varu.
- Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Zhruba pol minúty lúhujte praclíky v horúcej vode so sódou a ihneď dávajte späť na plech vyložený papierom na pečenie.
- Praclíky pečte 20-25 minút, kým nebudú mať krásnu farbu.

Raz ochutnáte a už nebudete chcieť iné! Poďte s nami pripraviť slastné moka cukrovinky, ktoré budete mať problém do Vianoc udržať v špajze nedotknuté.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta