Drážďanská štôlňa

24. 9. 2025

Budete potrebovať:

  • 600 g hrozienok
  • 200 g sušených ríbezlí
  • 4 cl rumu
  • 2 kocky droždia
  • 150 g cukru múčka
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 2 bio citróny
  • 500 g masla
  • 1 kg múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička kardamónu
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g jemne nakrájanej citrónovej a pomarančovej kôry
  • 200 g rozpusteného masla
  • 250 g cukru múčka na posypanie
  • 5 lyžíc vanilkového cukru

Postup prípravy:

  • Hrozienka a sušené ríbezle umyte a namočte aspoň na 12 hodín do rumu. (najlepšie cez noc)
  • Rozdrobte si droždie, zmiešajte ho s 1 polievkovou lyžicou cukru a 3 lyžicami vlažného mlieka a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
  • Umyte bio citróny a jemne nastrúhajte ich kôru.
  • Do misy si nasypte 2/3 múky, uprostred urobte jamku a do nej vložte kvások.
  • Po krajoch dosypte zvyšné suroviny, poriadne vymieste a nechajte cesto oddýchnuť na teplom mieste.
  • Cesto rozdeľte na polovice a vložte na plech, kde jeho okraje cez seba spojíte.
  • Nezabúdajte vyložiť plech papierom na pečenie a hliníkovou fóliou.
  • Pečte na 180 stupňov po dobu asi 50-60 minút.
  • Ihneď po upečení štôlňu potrite rozpusteným maslom a poriadne posypte cukrovou zmesou (vanilkový cukor + práškový cukor).
  • Po vychladnutí štôlňu posypte iba práškovým cukrom.
Zdroj: https://www.dresdnerstollen.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.7 / 5 (37 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *