Forma na vianočku áno, alebo nie?
24. 9. 2025
Mnohým problémom s vianočkou sa dá predísť tým, že použijete formu. Nemusíte sa tak trápiť s jej pletením a zároveň sa nemusíte obávať toho, že by sa vám vianočka rozbehla. Forma na vianočku môže byť vyrobená buď z kameniny, tá je najlepšia, alebo z keramiky, silikónu či ocele.
Ako na pečenie vianočky vo forme? Dôležité je formu pred naliatím cesta dôkladne vymazať maslom. Naopak klasické vysypanie múkou sa neodporúča, pretože múka by potom mohla na vianočke zostať. Lepšie je na maslo nasypať plátky mandlí.
Po naliatí do formy nechajte kysnuté cesto ešte aspoň pol hodiny kysnúť vo forme. Z tohto dôvodu tak formu nikde neplňte cestom až po okraj. To, že je vianočka hotová, podobne ako pri klasickom pečení spoznáte podľa špajle zapichnutej do stredu.
Vianočka pečená vo forme ale samozrejme nemá taký chrumkavý a zlatistý povrch, ako tá pečená klasickým spôsobom.
Pokiaľ chcete, aby vám vianočka po upečení čo najdlhšie vydržala vláčna a krehká, je dôležité jej správne skladovanie. Vianočku uchovávajte najlepšie zabalenú v čistej bavlnenej utierke. Naopak sa neodporúča baliť ju do potravinovej fólie alebo igelitu.
Vianočke pri skladovaní svedčí chladnejšie, ale suché prostredie. Z tohto dôvodu tak vianočku neuchovávajte v chladničke, vhodnejšia je chladná komora.
Vianoce bez vianočky by pravdepodobne pre väčšinu z nás neboli Vianocami. Táto pochúťka je súčasťou vianočných sviatkov už po stáročia.
Prvé zmienky o pečení vianočky pochádzajú zo stredoveku, kedy bola obľúbenou najmä pri aristokracii, piekli ju vtedy iba pekárski majstri. Do bežných českých rodín vianočka prenikla až neskôr, počas 18. storočia.
Ku čaru vianočky patrí aj to, že tradičná vianočka z deviatich prameňov v sebe ukrýva bohatú symboliku. Štyri pramene spodnej časti symbolizujú štyri živly, teda krajinu, slnko, vodu a vzduch. Tri prostredné pramene v sebe splietajú rozum, vôľu a cit a dva vrchné pramene prepájajú lásku a vedenie.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta