Francúzske tartaletky s karamelizovanou cibuľkou
24. 9. 2025
Francúzske koláčiky tartaletky sú známe ako sladké dezerty, ale aj ako slané delikátne koláčiky. Robia sa ako veľké okrúhle koláče, ale aj v podobe týchto jednohubiek. Sú výborné ako teplé, tak za studena podávané, a tiež patria medzi úžasné predjedlá na Vianoce.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 a ⅓ hrnčeka hladkej múky
- ½ hrnčeka masla
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 3-6 lyžíc ľadovej vody
Na náplň:
- 1 lyžica olivového oleja
- 6 stredných červených cibúľ (nakrájaných na plátky)
- 1 lyžica balzamikového octu
- 3 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžica medu
- soľ a korenie
- 170 g syra typu feta
- 60 g krémového syra
- 1 vajce
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
Postup:
- Preosejte si múku a pridajte do robota spolu s cukrom a soľou a trochu krátko premiešajte.
- Pridajte polovicu masla, krátko premiešajte. Potom pridajte zvyšok masla a zase krátko premiešajte.
- Hrudky z masla môžu zostať, ale nemali by byť väčšie ako veľká šošovica.
- Teraz už po dvoch lyžiciach pridávajte ľadovú vodu. Dávajte pozor na konzistenciu, cesto by nemalo byť lepivé.
- Takto pripravené cesto uplácejte do bochníčku, zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na hodinku do chladničky.
- Po vychladení nechajte cesto aspoň 10 minút pri izbovej teplote a môžete sa pustiť do váľania.
- Nájdite si formičku, ktorá bude asi raz tak väčšia, než je priemer formičky na muffiny (napríklad menšiu misku alebo širší hrnček).
- Z vyvaľkaného cesta, asi 5 mm vysokého, vykrajujte kruhy.
- Hotové kolieska ukladajte do jamiek na muffiny, pekne ich rozprestrite, okraje cesta by mali mierne vykukovať.
- Cesto potom na dne prepichajte vidličkou a dajte aj s pekáčikom do chladničky, než si pripravíte náplň.
- Na troške oleja si orestujte cibuľku, miešajte len občasne, trvá to 2-3 minúty.
- Potom cibuľku prikryte pokrievkou a nechajte ešte 8-10 minút dusiť na miernom ohni.
- Pridajte cukor, balzamikový ocot, med, trochu soli a korenia a varte ešte 10 minút, kým cibuľka neskaramelizuje (občas premiešajte).
- Pripravte si syrovú plnku. Oba syry, vajcia a petržlenovú vňať vyšľahajte do hladkej konzistencie.
- Na dno každého cesta dajte lyžicu cibule, na to rozdeľte syrovú zmes.
- Pečte na 175 °C asi 20 minút.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta