Hubový kuba z krúp
24. 9. 2025
Tento recept sa hodí na prípravu hubového kubu z čerstvých húb. Tradičnejší je ale zo sušených húb. V zime sa čerstvé huby predsa len ťažko zháňajú. Dajte si pozor pri množstve. Čerstvých húb potrebujete viac ako sušených. Príprava trvá 1 hodinu. Množstvo uvedené v recepte zodpovedá porciám pre šesť osôb.
Ingrediencie:
- 30 dkg krúp
- 4 dkg bravčovej alebo husacej masti
- 3 dkg cibule
- soľ
- ¾ litra vody
- 20 dkg čerstvých alebo 2 dkg sušených húb
- 2 dkg masti
- rasca
- strúčik cesnaku
- majorán
- trocha masti na pokropenie hotového jedla
Postup receptu:
- Najprv vyperte krúpy v studenej vode. Nechajte odkvapkať.
- V hrnci rozpustite 4 dkg masti.
- Na masti osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte krúpy, mierne opražte, osoľte a zalejte vodou.
- Prikryte pokrievkou a do mäkka varte, najlepšie v rúre.
- Teraz sa venujte hubám. Tie čerstvé bude nutné očistiť a nakrájať na plátky. Sušené vopred namočte do mlieka.
- Takto pripravené huby poduste s rascou na masti asi 15 minút. Potom zamiešajte s uvarenými krúpkami.
- Okoreňte strúhaným cesnakom a majoránom. Môžete si dovoliť aj trošku korenia.
- Zmes vložte do vymasteného pekáča, pokropte povrch ľahko masťou a zapekajte v rúre cca 20-25 minút.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta