Jednoduché orechové gombíky

24. 9. 2025

Síce si cesto na linecký základ musíme vypracovať deň vopred, ale na záver ide o veľmi jednoduchý postup. Túto variantu oceníte najmä, ak preferujete lieskové oriešky.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g zmäknutého masla
  • 3 žĺtky

Na lieskovoorieškovú pusinku:

  • 3 bielky
  • 100 g mletých lieskových orieškov
  • 200 g cukru múčky
  • 5 rozmixovaných piškótov
  • celé lieskové oriešky na ozdobu

Postup:

  • Maslo s cukrom a žĺtkami si vymiešame do krémovej konzistencie.
  • Postupne pridávame múku.
  • Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme chladiť do chladničky cez noc.
  • Druhý deň si vytiahneme cesto z chladničky, zahrejeme rúru na 190 °C a cesto si vyvaľkáme na minimálnom množstve múky na 4 mm širokú placku.
  • Vykrajujeme kolieska alebo kvietky (ideálne s priemerom cca 1,5 cm) a kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ku koncu pridávame cukor po lyžiciach a šľaháme do tuha.
  • Nakoniec pridáme namleté orechy a piškóty.
  • Pusinkou zdobíme vršky cesta.
  • Pečieme do zlatista.
Zdroj: receptik.interez.sk

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.5 / 5 (18 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *