Kapor po židovsku
24. 9. 2025
Tento recept poteší všetkých, ktorí majú radi jedlo, ktoré upokojuje a navodí príjemný pocit v tele.
Chuť kapra je sladká, ale zároveň výrazná. Vyskúšajte tento recept a uvidíte, že sa po pripravenom jedle len „zapráši“!
Ingrediencie
Kapor
- 1 kapor (cca 1 kg)
- 1 citrón
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na vyprážanie
Omáčka
- 3 cibule
- 70 g hrozienok
- 1 lyžica cukru
- 50 g masla
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky škorice
- 2–3 sušené klinčeky
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ½ lyžičky papriky
- 250 ml bieleho suchého vína
Postup
- Pripravte si všetky ingrediencie na prípravu kapra po židovsku.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov. Očistite rybu od vnútorností a šupín, dobre ju umyte.
- Na každej strane ryby urobte niekoľko rezov. Kapra pokvapkajte citrónovou šťavou a nechajte 30 minút marinovať.
- Medzitým pripravte omáčku. K tomu olúpte 3 cibule a nakrájajte ich na plátky.
- Rozohrejte panvicu s 50 g masla a opražte cibuľu, kým nezmäkne. Prilejte 250 ml bieleho suchého vína.
- K cibuli s vínom pridajte 70 g hrozienok.
- Pridajte 1 lyžicu cukru, ½ lyžičky soli, ½ lyžičky škorice, 2–3 sušené karafiáty, ½ lyžičky mletého zázvoru a ½ lyžičky papriky. Všetko spoločne povarte asi 5 minút na miernom ohni.
- Rozpáľte ďalšiu panvicu s 2 lyžicami oleja. Vložte kapra a smažte ho z oboch strán dozlatista.
- Rybu vložte do zapekacej misky a pridajte omáčku. Pečte 1 hodinu a pravidelne kapra polievajte omáčkou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta