Kaprie filé vo slivkovo-višňovej omáčke

24. 9. 2025

Tomuto receptu sa niekedy tiež hovorí „čierny kapor“.

Jedná sa o zaujímavú sladkú pochúťku, ktorej chuť tvorí kombinácia lahodných sliviek, čerešňovej šťavy a medu. Trocha balzamikového octu dodáva dokonalú rovnováhu kyslosti a vytvára nezabudnuteľnú hostinu v staropoľskom štýle.

Pusťte sa do prípravy!

Ingrediencie

  • 2 kapry, vypitvané (každý zhruba 1 kg) a nakrájané na 4 filety alebo steaky
  • štipka soli
  • 2 lyžice slivkovej zaváraniny
  • 0,5 šálky (100–110 ml) čerešňovej šťavy
  • 1 lyžička medu, najlepšie medovicového
  • 1–2 lyžice balzamikového octu
  • 5 g zázvoru (2,5 strúhaného / mletého zázvoru)
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup

  • Rybu zbavte šupín, odrežte hlavu, chvost a plutvy. Nakrájajte na steaky alebo porcie filé.
  • Filety z kapra presuňte do hrnca a zalejte ich osolenou vodou – len toľko, aby bola ryba ponorená.
  • Priveďte do varu a znížte teplotu na najnižší stupeň. Varte 8–10 minút, najlepšie na miernom ohni, pri teplote zhruba 80–90 °C.
  • Opatrne presuňte všetky kúsky kaprieho filé do nádoby odolnej proti ohrevu v rúre. Odložte bokom.
  • Dve lyžice slivkovej zavareniny prepasírujte cez sito do misy. Pridajte čerešňovú šťavu, med, balzamikový ocot, čerstvo mleté čierne korenie, zázvor a klinčeky. Zmiešajte vidličkou alebo metličkou.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Kúsky kaprieho filé potrite ovocnou omáčkou a prikryte alobalom alebo pokrievkou. Spoločne pečte 5 minút.
  • Podávajte horúce a filety prelejte trochou omáčky. Kombinujte so zemiakovým pyré, pečenou koreňovou zeleninou alebo s karfiolom vareným v pare.
zdroj: polonist.com

Milujete slivky? Potom ich môžete použiť aj pri príprave cukroviniek. Vyskúšajte recepty na ovocné košíčky, ktoré môžete servírovať nielen na Vianoce!

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.5 / 5 (19 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *