Kávové oválky trochu inak
24. 9. 2025
Vyskúšajte tento recept na naozaj skvelé vianočné pečivo. Kávové oválky sú klasikou, ktorá by na vašom vianočnom stole nemala chýbať.
My pre vás navyše máme originálny recept, ktorým svoju rodinu aj priateľov určite milo prekvapíte.
Ingrediencie
- 1 a ½ šálky polohrubej múky
- ¾ šálky nesladeného kakaového prášku
- ¼ lyžičky soli
- 2 lyžičky kávy espresso
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 a ½ kocky masla
- 1 šálka cukru
- 1 veľké vajcia
- 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
- ¾ šálky jemne nasekaných lieskových orieškov
Postup
- V miske zmiešajte múku, kakaový prášok. soľ, espresso a škoricu.
- Pomocou ponorného mixéra zmiešajte zmäkčené maslo a cukor. Prístroj zapnite na vysoký stupeň rýchlosti. Vytvoríte tak ľahký a nadýchaný krém.
- Pridajte vajcia a vanilku. Jemne miešajte, kým sa všetko nespojí. Trvá to asi 1 minútu.
- Pridajte múku do misy s vajcom a vanilkou a opäť miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto dajte do chladničky asi na 1 hodinu a rozohrejte si rúru na 175 °C.
- Na plech si pripravte papier na pečenie, na ktorý, pomocou lyžice, umiestnite rovnako veľké kúsky cesta. Veľkosť si určite sami podľa toho, aké veľké oválky chcete.
- Plech vložte do rúry a pečte asi 13 minút.
- Potom nechajte oválky, na drôtenom stojane, vychladnúť.
- Hotové kávové oválky môžete obaliť napríklad v kokose.
Ak máte radšej jemnejšiu chuť kávy, môžete zvoliť kávu mocca a vytvoriť tak kávové-mocca vianočné pečivo. Postup prípravy zostane rovnaký.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta