Kedy piecť vianočku?
24. 9. 2025
Zatiaľ čo vianočné pečivo sa obvykle začína piecť spoločne so začiatkom adventu, vianočka sa tradične pečie až deň pred Štedrým dňom, teda popoludní alebo večer 23. decembra.
Symbolickým dôvodom je to, že vianočka vlastne predstavuje malého Ježiška zavinutého v perinke, praktickým dôvodom je to, že na rozdiel od cukroviniek sa vianočka nemusí nechať odležať, aby zmäkla. Naopak je najlepšie jesť ju čo najskôr po upečení.
V minulosti bolo s pečením vianočky spojených niekoľko tradícií, napríklad ženy pri pečení nesmeli hovoriť a museli byť odeté do bielej zástery a čepca. V rade rodín je dnes pečenie vianočky vrcholom predvianočných príprav a gazdinky si tento čas spríjemňujú zapálením františka a počúvaním vianočnej hudby.

Recepty na vianočku nie sú jediné, pri príprave ktorých sa využíva kysnuté cesto. Upečte si z neho aj lahodnú vianočnú štôlňu .
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta