Klasické mrkvové vianočné pečivo

24. 9. 2025

Jedná sa o pečivo, ktorému dodáva príjemnú sladkastú chuť, nie med alebo cukor, ale mrkva.

Ak máte radi mrkvové pečivo s marmeládou, môžete hotové pečivo na záver ozdobiť podľa vlastnej chuti.

Ingrediencie

  • 200 g mrkvy nastrúhanej najemno
  • 300 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 250 g masla
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
  • práškový cukor na obalenie
  • plátky alebo celé mandle
  • marmeláda podľa chuti

Postup

  1. Múku s kypriacim práškom preosejte.
  2. Maslo zmiešajte s nastrúhanou mrkvou a vmiešajte do múky.
  3. Vytvorte vláčne cesto a nechajte ho chvíľu oddýchnuť.
  4. Odpočinuté cesto vyvaľkajte a pomocou formičiek z neho vykrajujte ľubovoľné tvary (hviezdičky, stromčeky a pod.)
  5. Každý kúsok ozdobte mandľou a pečte na 180 °C asi desať minút.
  6. Ešte horúce mrkvové vianočné pečivo môžete obaliť v práškovom cukre.

Mrkvové vianočné pečivo, na papieri na pečenie, ktoré je osladené mrkvou, nie cukrom.
Zdroj: iReceptar.sk

Špaldová múka nie je v žiadnom prípade vhodná pre ľudí s alergiou na lepok! Ak máte v pláne upiecť bezlepkové mrkvové pečivo, je potrebné zvoliť bezlepkovú múku, ako je napríklad múka pšeničná, pohánková, ryžová alebo kukuričná.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.5 / 5 (31 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *