Korenené linecké pečivo plnené marhuľovou marmeládou
24. 9. 2025
Luxusné linecké pečivo, ktoré ocenia aj tí, ktorí dvakrát neholdujú sladkému, pretože nie sú presladené a sú príjemne okorenené. Hrejivá perníková chuť skvele vyvažuje horké a pikantné tóny marhuľovej marmelády. To jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
- 3 šálky hladkej múky
- 3/4 šálky mandľovej múky
- 1 a 1/2 lyžice mletého zázvoru
- 3 lyžičky škorice
- 3/4 lyžičky muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 1 a 1/2 šálky masla
- 1 a 1/4 šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3/4 – 1 šálka marhuľovej marmelády
- práškový cukor na posypanie cukroviniek
Postup
- V mise zmiešajte hladkú múku, mandľovú múku, mletý zázvor, škoricu, muškátový oriešok, mletý klinček, prášok do pečiva a soľ.
- V ďalšej mise ušľahajte maslo s cukrom ručným mixérom do bledej a nadýchanej hmoty (asi 2–3 minúty).
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, a každé zašľahajte do zmesi.
- Pridajte vanilku a znova prešľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Pridajte suché ingrediencie a premiešajte.
- Cesto na váhe rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Každú časť rozvaľkajte na 2,5 cm kotúč a pevne zabaľte do potravinárskej fólie.
- Nechajte vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny alebo až 5 dní.
- Až budete pripravení piecť, predhrejte rúru na 160 °C.
- Pracujte vždy s jedným kotúčom cesta.
- Cesto rozvaľkajte na kuse papiera na pečenie na hrúbku cca 3 mm.
- Pomocou vykrajovača na pečivo s priemerom 5 cm vykrajujte z cesta kolieska.
- Tá potom pomocou tenkej stierky preneste na plechy vyložené papierom na pečenie.
- Takto spotrebujte všetko cesto.
- Kolieska rozdeľte na polovice a pomocou malého vykrajovača na pečivo vykrojte v polovici koliesok stredy.
- Pečte 12–15 minút.
- Vyberte z rúry a preložte na mriežku vychladnúť.
- Sušienky s vykrojeným stredom posypte práškovým cukrom.
- Sušienky bez vykrojeného stredu otočte tak, aby ich ploché strany smerovali nahor a každú sušienku namažte ½ lyžičkou marmelády.
- Priklopte vykrojenou sušienkou posypanú cukrom.
- Skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta