Košíčky plnené ovocnou náplňou z mandarínok a zázvoru
24. 9. 2025
Tento recept na ovocné košíčky v sebe skrýva pikantnosť zázvoru a sladkosť mandarínok. Pochutnajte si na netradičných vianočných cukrovinkách, ktoré zachutia každému na prvé zahryznutie! Rovnako ako do týchto kokosových dobrôt.
Čo budeme potrebovať
Na košíčky
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 1 lyžica práškového cukru
- Kôra z 1 mandarínky
- 1 štipka soli
- 2 žĺtky
Na náplň
- 300 ml šťavy z mandarínok
- Kôra z 3 mandarínok
- 100 g práškového cukru plus 1 polievková lyžica
- 1 kúsok čerstvého zázvoru (ošúpaný a nastrúhaný)
- 1 tyčinka škorice
- 2 veľké vajcia
- 1 žĺtok
- 2 lyžičky kukuričnej múky
- 70 g masla
Postup
- Múku, maslo, práškový cukor, kôru a soľ dajte do kuchynského robota a premiešajte.
- Pridajte žĺtky a znovu premiešajte, aby sa cesto spojilo, pokiaľ sa zdá príliš suché, pridajte jednu alebo dve polievkové lyžice studenej vody.
- Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú plochu a vytvarujte z neho hrubú placku.
- Zabaľte ju a nechajte 30 minút v chladničke, kým nestuhne.
- Medzitým zahrejte rúru na 180 stupňov.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 2-3 mm.
- Pomocou vykrajovačiek vyrežte šesť koliesok a každé koliesko cesta pevne vtlačte do formy na košíčky a dajte na 20 minút do chladničky.
- Po vychladnutí vyložte každý košíček kúskom pokrčeného papiera na pečenie.
- Naplňte fazuľami alebo ryžou a pečte 15 minút, potom odstráňte ryžu a papier na pečenie a pečte ďalších 10–12 minút, alebo kým vnútro nezozlatne.
- Náplň pripravíte tak, že šťavu, kôru, 100 g cukru, zázvor a tyčinku škorice dáte do stredného hrnca, privediete do varu.
- Odoberte z platne a nechajte vychladnúť a lúhovať 20-30 minút. Po vylúhovaní preceďte cez jemné sitko a nalejte späť do hrnca.
- V samostatnej miske ušľahajte vajcia, žĺtok, jednu lyžicu cukru a kukuričnú múku do hladka.
- Hrniec so zmesou šťavy dajte späť na platňu a priveďte do varu.
- Nalejte polovicu šťavy k vajciam, šľahajte, aby sa všetko spojilo, potom pridajte druhú polovicu a dôkladne prešľahajte.
- Nalejte späť do rajnice, nastavte na strednú teplotu a neustále miešajte, kým tvaroh nezhustne.
- Zložte z platne a vmiešajte maslo, kým sa úplne nerozpustí, potom tvaroh rovnomerne nalejte do košíčkov a dajte do chladničky na dve až tri hodiny, alebo kým úplne nestuhne.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta