Košíčky so zázvorovým krémom

24. 9. 2025

Tento recept na plnené košíčky je najlepším pečivom na váš vianočný stôl, ktorý nielenže očarí vašich hostí, ale navyše sa ľahko pripravuje. Korenená čokoládová náplň dokonale hrá s chrumkavým pečivom na medovníky, šľahačkou a slávnostným posypom.

Čo budeme potrebovať

Na košíčky

  • 120 g hnedého cukru
  • 120 g masla
  • 3 lyžice medu
  • 400 g hladkej múky
  • 3 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička zmesi korenia
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka

Na náplň

  • 150 g horkej čokolády
  • 200 g mliečnej čokolády
  • 300 ml hustej smotany na šľahanie
  • 50 g masla
  • 150 ml Baileys Irish Cream
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky zmesi korenia
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • štipka soli

Na ozdobu

  • 100 ml hustej smotany
  • Vianočná posýpka

Postup

  • V malom hrnci rozohrejte maslo, cukor a med, kým sa nerozpustí.
  • Vo veľkej mise preosejte múku, mletý zázvor, mletú škoricu, korenie a mletý klinček.
  • Pridajte zmes rozpusteného masla a miešajte, kým sa nezačne tvoriť cesto.
  • Pridajte do cesta 1-2 lyžice studenej vody, aby sa spojilo.
  • Cesto zabaľte do potravinárskej fólie. Nechajte vychladiť v chladničke aspoň 30 minút alebo cez noc.
  • Pred vyvaľkaním nechajte cesto ohriať na izbovú teplotu
  • Cesto rozvaľkajte, kým nebude hrubé asi 3-4 mm.
  • Z cesta vykrajujte kolieska pomocou vykrajovačky na pečivo.
  • Vložte ich do formičiek na košíčky.
  • Pred pečením ešte 15–30 minút ochlaďte v chladničke.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Položte list papiera na pečenie na neupečené cesto a naplňte formu fazuľami.
  • Pečte 10 minút, potom všetko odstráňte a vráťte do rúry na ďalších 5–7 minút.
  • Pred pridaním náplne nechajte košíčky úplne vychladnúť vo forme.
  • Horkú a mliečnu čokoládu nalámte na kúsky a pridajte do žiaruvzdornej misy s maslom, mletým zázvorom, mletou škoricou, zmesou korenia a mletým klinčekom.
  • V malej rajnici na miernu teplotu zahrejte smotanu a likér.
  • Keď krém začne jemne bublať, prelejte s ním čokoládu a maslo nechajte 1 minútu rozpúšťať.
  • Ingrediencie spolu jemne premiešajte, pokiaľ sa čokoláda úplne nerozpustí.
  • Pred naliatím na košíčky nechajte náplň vychladnúť aspoň 30 minút.
  • Plnené košíčky chlaďte v chladničke aspoň 4 hodiny alebo cez noc, pokiaľ náplň nestuhne.
  • Na ozdobenie torty si do veľkej misy pridajte smotanu a šľahajte, kým sa nevytvoria hladké, husté vrcholy.
  • Košíčky ozdobte šľahačkou a farebnou vianočnou posypkou.
Sladké košíčky s náplňou zo zázvoru a čokolády s ozdobou.
Zdroj: crumbscorkscrews.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (17 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *