Krehké mini šľahačkové vianočné pečivo
24. 9. 2025
Prácu s týmto cestom zvládne naozaj každý. Vyskúšajte jednoduchý recept, ktorého príprava vám nezaberie veľa času.
Ingrediencie
- 350 g hladkej múky
- 250 g Hery (pokiaľ vám jej chuť nevyhovuje, môžete použiť maslo)
- 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
- práškový a vanilkový cukor (na obalenie)
Postup
- Do misy preosejte hladkú múku, pridajte na kocky nakrájanú Heru (maslo) a prelejte smotanou na šľahanie.
- Všetky suroviny spracujte na hladké cesto, ktoré následne zabaľte do fólie a dajte zhruba na 1–2 hodiny odpočinúť do chladničky.
- Odležané cesto preložte na pomúčenú dosku (ak máte silikónovú dosku, múka nebude potrebná) a vyvaľkajte plát o výške 0,5–1 cm.
- Z cesta vykrojte, pomocou formičiek, rôzne tvary a tie rozložte na plech, vymastený tukom alebo vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre, predhriatej na 150 °C, po dobu 10–15 minút.
- Správne vianočné pečivo zo šľahačky musí zostať svetlo žlté. Ak máte radi výrazne sladkú chuť, obaľte, ešte horúce, pečivo v zmesi vanilkového a práškového cukru.
- Ak dávate prednosť menej sladkej verzii, nechajte pečivo nejakú chvíľu vychladnúť. Až potom ho obaľte v cukre.

Nemáte radi váženie, ale radi by ste na Vianoce upiekli niečo dobré? Preskúmajte naše recepty na hrnčekové pečivo.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta