Krehké vianočné pečivo s octom
24. 9. 2025
Toto dokonale krehké pečivo skvele drží tvar a jednoducho sa pripravuje. Môžete ho ozdobiť práškovým cukrom, polevou, do ktorej podľa fantázie kvapnite trochu potravinárskeho farbiva, alebo posypkami.
Budete potrebovať:
- 1 šálka Hery, zmäknuté
- 2 šálky kryštálového cukru
- 4 veľké vajcia
- 7 – 8 šálok hladkej múky + 1 ďalšia na pomúčenie pracovnej plochy
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 2 lyžičky vanilky
- 1 šálka mlieka
- 1 lyžica octu
Na polevu:
- ½ šálky masla, izbovej teploty
- 3 – 4 lyžice smotany na šľahanie, izbové teploty
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 2,5 – 3 šálky práškového cukru
Postup:
Cukrovie:
- Zmäknutú Heru a cukor šľahajte spoločne v strednej miske, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes, asi 3 minúty.
- Pridajte vajcia a premiešajte.
- Pridajte vanilku a znova premiešajte.
- Do misy pridajte 3 šálky múky, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Mlieko a ocot zmiešajte a pridajte do cesta.
- Dobre premiešajte.
- Pridajte zvyšné 4 šálky múky a miešajte, kým sa nezapracuje do cesta.
- Pokiaľ vezmete cesto do prstov, nemalo by sa k nim lepiť, hoci je veľmi mäkké.
- Podľa potreby pridajte až 1 šálku ďalšej múky.
- Naraz pracujte vždy s ¼ cesta.
- Rozvaľkajte ho na dobre pomúčenej ploche na hrúbku cca 0,5 – 1 cm.
- Pomocou vykrajovačov na pečivo vykrajujte tvary a tie preneste na ľahko vymastený plech.
- Pečte pri 175 stupňoch Celzia asi 10 minút.
- Opakujte so zvyšným cestom.
Poleva:
- Pridajte maslo a smotanu do misy stolného mixéra.
- Mixujte na strednú rýchlosť pomocou šľahacieho nástavca, kým sa maslo a smotana nespoja.
- Zvýšte rýchlosť na vysokú a miešajte 3 až 5 minút, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná.
- Počas miešania mixér zastavte, aby ste raz alebo dvakrát zoškrabali strany.
- Pridajte vanilku a 2,5 šálky práškového cukru.
- Mixujte na nízkej úrovni, kým sa všetko nespojí, a potom zvýšte rýchlosť na strednú a šľahajte 1 až 2 minúty.
- Pokiaľ je poleva veľmi hustá, vmiešajte trochu smotany.
- Pokiaľ veľmi riedka, pridajte ¼ šálky práškového cukru a šľahajte, kým nebude dostatočne hustá.
- Vychladnuté pečivo zdobte polevou a posypkami podľa fantázie.

Chystáte sebe alebo svojmu blízkemu zaobstarať adventný kalendár? Potom sa inšpirujte našimi recenziami tých najzaujímavejších adventných kalendárov pre tento rok !
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta