Krehké vianočné pečivo s octom

24. 9. 2025

Toto dokonale krehké pečivo skvele drží tvar a jednoducho sa pripravuje. Môžete ho ozdobiť práškovým cukrom, polevou, do ktorej podľa fantázie kvapnite trochu potravinárskeho farbiva, alebo posypkami.

Budete potrebovať:

  • 1 šálka Hery, zmäknuté
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 7 – 8 šálok hladkej múky + 1 ďalšia na pomúčenie pracovnej plochy
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky vanilky
  • 1 šálka mlieka
  • 1 lyžica octu

Na polevu:

  • ½ šálky masla, izbovej teploty
  • 3 – 4 lyžice smotany na šľahanie, izbové teploty
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 2,5 – 3 šálky práškového cukru

Postup:

Cukrovie:

  • Zmäknutú Heru a cukor šľahajte spoločne v strednej miske, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes, asi 3 minúty.
  • Pridajte vajcia a premiešajte.
  • Pridajte vanilku a znova premiešajte.
  • Do misy pridajte 3 šálky múky, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Mlieko a ocot zmiešajte a pridajte do cesta.
  • Dobre premiešajte.
  • Pridajte zvyšné 4 šálky múky a miešajte, kým sa nezapracuje do cesta.
  • Pokiaľ vezmete cesto do prstov, nemalo by sa k nim lepiť, hoci je veľmi mäkké.
  • Podľa potreby pridajte až 1 šálku ďalšej múky.
  • Naraz pracujte vždy s ¼ cesta.
  • Rozvaľkajte ho na dobre pomúčenej ploche na hrúbku cca 0,5 – 1 cm.
  • Pomocou vykrajovačov na pečivo vykrajujte tvary a tie preneste na ľahko vymastený plech.
  • Pečte pri 175 stupňoch Celzia asi 10 minút.
  • Opakujte so zvyšným cestom.

Poleva:

  • Pridajte maslo a smotanu do misy stolného mixéra.
  • Mixujte na strednú rýchlosť pomocou šľahacieho nástavca, kým sa maslo a smotana nespoja.
  • Zvýšte rýchlosť na vysokú a miešajte 3 až 5 minút, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná.
  • Počas miešania mixér zastavte, aby ste raz alebo dvakrát zoškrabali strany.
  • Pridajte vanilku a 2,5 šálky práškového cukru.
  • Mixujte na nízkej úrovni, kým sa všetko nespojí, a potom zvýšte rýchlosť na strednú a šľahajte 1 až 2 minúty.
  • Pokiaľ je poleva veľmi hustá, vmiešajte trochu smotany.
  • Pokiaľ veľmi riedka, pridajte ¼ šálky práškového cukru a šľahajte, kým nebude dostatočne hustá.
  • Vychladnuté pečivo zdobte polevou a posypkami podľa fantázie.
Vianočné stromčeky a hviezdičky ozdobené polevou a posypkami.
www.blessthismessplease.com

Chystáte sebe alebo svojmu blízkemu zaobstarať adventný kalendár? Potom sa inšpirujte našimi recenziami tých najzaujímavejších adventných kalendárov pre tento rok !

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.5 / 5 (36 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *