Krehké žĺtkové pečivo
24. 9. 2025
Tiež milujete rakvičky so šľahačkou? Klasika českých cukrární sa radí po bok laskoniek, indiánok a veterníkov a má mnoho svojich fanúšikov.
Na Vianoce sa rakvičky síce príliš nehodia, ale stačí im dať trochu inú formu a skvelé vianočné pečivo je na svete.
Ingrediencie:
- 5 žĺtkov
- 500 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička cukrárskeho droždia (amonium)
- 3 lyžice hladkej múky
Postup:
- Žĺtky vymiešajte do hladka s 250 g cukru, lyžičkou amónia a múkou.
- Na doske alebo pracovnej doske si pripravte zvyšok práškového cukru, urobte v ňom jamku a do nej dajte žĺtkovú zmes. Vypracujte cesto.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku zhruba ½ centimetra a vykrajujte tvary podľa chuti (aby sa cesto nelepilo, posypte dosku práškovým cukrom).
- Povykrajované cesto dajte na plech s papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry s teplotou 140 °C.
- Pečte dovtedy, kým cesto „vyskočí“ a bude na povrchu tvrdé.
- Krehké pečivo môžete podávať samostatne alebo so šľahačkou či čokoládovou polevou.

Žĺtkovú polevu môžete ďalej použiť napríklad na zjemnenie korenených koláčov.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta