Linecké pečivo zo špaldovej múky
24. 9. 2025
Najskôr začneme základnými cukrovinkami, ktoré cez Vianoce nechýbajú snáď v žiadnej domácnosti.
Vianočné linecké pečivo so špaldovou múkou vám zachutí rovnako tak, ako to pečivo, ako ho všetci poznáme.
Budete potrebovať:
- 100 g svetlej špaldovej múky
- 175 g celozrnnej špaldovej múky
- 120 g jemne mletých mandlí
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 200 g trstinového cukru
- 250 g masla izbovej teploty
- 1 žĺtok
- 1 celé vajcia
- citrónová kôra
Postup prípravy:
- Zo všetkého najskôr si z chladničky vytiahnite maslo.
- Akonáhle maslo získa izbovú teplotu, začnite s prípravou.
- Oba typy múky spolu s práškom do pečiva preosejte.
- Pridajte trstinový cukor s mandľami, ktoré si môžete na jemno namlieť alebo už hotové kúpiť.
- Celú sypkú zmes premiešajte aj s citrónovou kôrou.
- Potom pridajte žĺtok, celé vajcia a maslo.
- Suroviny zmiešajte v tuhé cesto tak, aby sa nelepilo a na povrchu bolo hladké.
- Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na 3 hodiny do chladničky.
- Rúru si predhrejte na 180 stupňov.
- Cesto si rozdeľte na niekoľko kusov, aby sa vám s ním dobre pracovalo.
- Každý kus vyvaľkajte na 3-5 milimetrov hrubý plát, z ktorého vykrajujte požadované tvary.
- Tvary skladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte asi 8 minút.
- Akonáhle upečené kúsky vychladnú, začnite ich zlepovať džemom.

Mimochodom toto mrkvové pečivo patrí medzi najrýchlejšie recepty na vianočné pečivo.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta